Sedmica ljudskih prava

dsc0248-4288x2848

Vijeće učenika Gimnazije “Visoko” je obilježilo ovu Sedmicu ljudskih prava kroz razne radionice. Učenici su imali priliku da razgovaraju o ovoj temi, te da međusobno iznesu svoja mišljenja i stavove u vezi sa ljudskim pravima, slobodama, ciljevima.

Opšta skupština UN-a proglasila je 10. decembar kao Dan ljudskih prava, kako bi usmjerila pozornost “naroda svijeta” na Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima kao zajedničko mjerilo postignuća za sve narode i sve države.

_dsc0234Potpisivanjem Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima prvi put u historiji čovječanstva priznato je pravo svih ljudi na “život, slobodu i sigurnost… bez ikakvih razlika” i pri tome udaren kamen temeljac za Međunarodni dan ljudskih prava.

Veliki broj organizacija škola, institucija i osoba širom BiH obilježava Sedmicu ljudskih prava (4 – 10 decembar).

_dsc0235Sa namjerom da ideje poštovanja ljudskih prava dopru do javnosti i da se inicira dijalog sa svim građanima, o vrijednostima za koje se treba zalagati i sačuvati, u susret 10. decembru datumu koji se širom svijeta obilježava kao Međunarodni dan ljudskih prava, širom BiH su organizirane brojne aktivnosti u cilju promocije i zaštite ljudskih prava i izgradnje mira. U 46 gradova širom BiH se provode aktivnosti među kojima je i naš grad, Visoko.

ljudska-prava2-1024x680

 

visoko.co.ba