Amna Halilović i Amila Alibegović: „Sarajevo Unlimited 2017“

Zadovoljstvo nam je što smo imale priliku učestvovati na najvećem regionalnom forumu inovacija „Sarajevo Unlimited 2017“. To je forum koji se već drugu godinu zaredom održava u našoj zemlji i okuplja mlade inovatore, ulagače i najuspješnije predstavnike startapa iz cijelog svijeta.
Mi kao predstavnice Hemijske sekcije „De Rama“ na čelu sa prof. hemije Amrom Hrnjić od 2. do 4. novembra predstavljale smo inovativnu ideju (start up) pod nazivom „Ekstraktor“.
Dakle, ekstraktor je uređaj uz pomoć kojeg bismo dobivali eterično ulje iz bilja i na taj način poboljšali kvalitet već postojećih naših kozmetičkih proizvoda (sapuna, krema, labela…). Također, cilj ovog projekta jeste nastaviti edukaciju učenika, poboljšati saradnju sa lokalnom zajednicom i podizati svijest učenika o humanitarnom radu i volontiranju te važnosti hemijski čistih ekoloških proizvoda koje svi svakodnevno koristimo.
„Sarajevo Unlimited“ nam je otvorio jedan novi svijet u kojem smo imale priliku slušati o iskustvima i savjetima startapera širom svijeta. Neki od njih su već uspješni poduzetnici sa neobičnim životnim iskustvima koja nama mogu poslužiti samo kao inspiracija za dalje. Njihove životne priče su pravi pokazatelj kako se uz rad, zalaganje i posvećenost može postići sve što sebi zadamo, ma kakav to izazov predstavljalo.
Veliki uspjeh kako za nas dvije tako i za Gimnaziju „Visoko“ jeste osvojeno prvo mjesto među 200 predstavljenih startapa iz cijele BiH i nagrada od 4.500 KM.
Nadamo se da će osvojena nagrada doprinijeti našoj školi i radu Hemijske sekcije „De Rama“ te biti korak naprijed ka nečemu novom što do sada nismo imali priliku raditi.
Veliko hvala svima onima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta, a posebno timu iz Networksa i UNDP-a.
Ovo će zasigurno biti najvrednije iskustvo koje ćemo, uz znanje, ponijeti iz srednjoškolskih klupa, a sve zahvaljujući velikom entuzijazmu i podršci naše profesorice i razrednice Amre Hrnjić.