Ministar posjetio Gimnaziju “Visoko”

Mensur Sinanović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u ZDK posjetio Gimnaziju “Visoko”

Gimnaziju “Visoko” posjetio je gosp. Mensur Sinanović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi Zeničko-dobojskog kantona s ciljem davanja podrške radu ove škole.

Prilikom posjete ministar je obišao školu i porazgovarao sa direktorom Purišević Samirom o bitnim planovima koji će poboljšati rad ove škole, kako učenicima tako i uposlenicima.

Neke od tema kojih su se dotakli ministar Sinanović i direktor Purišević su, između ostalog, implementacija videonadzora u našoj školi, nabavka plamenika za kotlovnicu koji je poboljšao zagrijavanje školskih prostorija, ali i neophodni projekti koji bi se trebali realizovati u narednom periodu.

Prioritet br. 1 je rješavanje problema sanitarnog čvora ove ustanove te poboljšanje uslova u školskim WC-ima. Još jedan bitan prijedlog jeste i uvođenje novog načina grijanja, odnosno zamjena lož-ulja. Kako je ministar istakao, Gimnazija ispunjava sve uslove Svjetske banke, a u 2018. godini preostaje da se predloženi projekti urade. Također, u narednom periodu radit će se i na projektu utopljavanju zgrade škole.

Jedan od najvećih problema ove ustanove je i nedostatak sale za tjelesni i zdravstveni odgoj, zbog čega učenici odlaze u salu “Partizan” koja je zaista neuslovna, ali i poprilično udaljena od škole. Kako je direktor rekao, projekat izgradnje sale za tjelesni i zdravstveni odgoj postoji već godinama i čeka da se lokalna vlast zainteresuje za ovaj problem kako bi se pokrenula njegova realizacija. Ideja je da se projekat ponovo predloži lokalnim vlastima kako bi se riješio jedan veliki problem ove ustanove koja, iz generacije u generaciju, visočkoj općini predstavlja nove mlade i perspektivne osobe.

Direktor je prisutnima predstavio i ovogodišnje uspjehe visočkih gimnazijalaca, poput učenice Goralija Hanke, različitih aktivnosti poput dodjele paketića djeci s posebnim potrebama u Sarajevu i Dobrinju, osvajanje drugog mjesta za najbolji kratkometražni film u organizaciji Infohouse-a, odnosno 10. sajma kreditiranja te projekat “Ekstraktor” koji je pokupio brojne simpatije i nagrade gdje god su se pojavili predstavnici.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Vijeća roditelja, prof. Mirzet Hindija, Mirza Ganić, a isti je završen izjavom gosp. Sinanovića: “Znanje u praksi je naš cilj!”

Ajša Hindija 4.a