Informatika i umjetnost!

Hanka Goralija: informatičarka i umjetnica

Rijetki su oni kojima matematika, informatika i fizika idu od ruke, ali uvijek ima mladih ljudi koji uživaju u tome. Jedna od njih je i Hanka Goralija.

Hanka Goralija je učenica 1. razreda Gimnazije “Visoko”. Izvrsna je informatičarka, matematičarka i fizičarka, a pored toga svira klavir, učestvuje na raznim takmičenjima i postiže izvanredne rezultate.

– Kako se rodila tvoja ljubav prema informatici?

U sedmom razredu smo počeli raditi programiranje na časovima redovne nastave i moja nastavnica je primijetila da mi to dobro ide i predložila mi je da krenem na dodatnu nastavu. Iste godine sam išla na kantonalno takmičenje i tu sam osvojila prvo mjesto sa maksimalnim brojem bodova, iako su učesnici bili učenici većinom osmog i devetog razreda. Tako sam još više zavoljela programiranje i dobila mnogo motivacije za naredna takmičenja.

-Na koja takmičenja si išla i koje ti je ostalo u posebnom sjećanju?

Išla sam na mnoga takmičenja iz informatike, matematike i fizike. Iz matematike sam prošle godine stigla i do državnog takmičenja, a iz informatike sam 2016. godine išla na Juniorsku balkansku olimpijadu u Makedoniju. 2017. godine sam išla na Juniorsku evropsku olimpijadu iz informatike koja je održana u Bugarskoj. U posebnom sjećanju su mi ostale internacionalne olimpijade jer su uvijek dobro organizovane i imala sam priliku da steknem mnogo prijatelja.

-Ispričaj nam neka iskustva i sjećanja sa Juniorske balkanske olimpijade!

Juniroska evropska olimpijada je trajala od 7 do 13. septembra 2017. godine i učesnici su bili smješteni u hotelu u Sofiji. Takmičenje je trajalo dva dana i oba dana radili smo po 4 sata. Također, imali smo i mnoge ekskurzije i posjetili smo različite dijelove Sofije i grad Plovdiv u Bugarskoj. Imali smo i slobodnog vremena kada smo se svi zajedno družili. Ova olimpijada u Bugarskoj mi je ostala u lijepom sjećanju jer sam osvojila bronzanu medalju.

-Da li postoji još nešto pored informatike što te privlači i što voliš?

Pored informatike zanima me i volim matematiku, a završila sam i Osnovnu muzičku školu “Avdo Smajlović” i jednom prilikom sam učestvovala i na jednom međunardonom takmičenju iz klavira.

Neka nam Hanka svima bude uzor i lijep primjer za redovan rad i učenje u školi, ali i u vannastavnim aktivnostima!

Lamija Hašimović 2.c