Nas predstavnik izviđaca!

Adin Provalić: predstavnik BiH na internacionalnom izviđačkom okupljanju

Adin Provalić je bivši učenik naše škole i student Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Ono što Adina čini posebnim jeste njegovo dugogodišnje članstvo u Odredu izviđača „Visoko“ Visoko.

U periodu od 1.2. do 10.2.2018. godine u Sharjahu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima će biti održano 8. internacionalno izviđačko okupljanju na kojem će Adin predstaviti bosanskohercegovačku književnost i kulturu, ali će se upoznati sa kulturama mnogih svjetskih zemalja i zajedno sa ostalim izviđačima razgovarati o važnosti čitanja i književnosti općenito. Na konfereciju će otići kao jedini predstavnik Saveza izviđača Bosne i Hercegovine.

Cijela konferencija je bazirana na razmjeni iskustava i znanja o kulturama zemalja, članica ovog saveza. Svaki član će dobiti 15-ak minuta da predstavi svoju državu i njenu književnost.

Adin kaže da je osmislio mnogo ideja kako da predstavi bosanskohercegovačku književnost i kulturu naše zemlje.
U fokusu njegovog predstavljanja će biti Ivo Andrić kao bosanskohercegovački nobelovac iz polja književnosti, ali će spomenuti i Mešu Selimovića, Maka Dizdara, Izeta Sarajlića i druge zanimljive književnike. Za predstavljanje kulturne baštine na večerima druženja Adin će izložiti ranije prikupljene stvari karakteristične za BiH. Prikupio je dosta promo materijala, kao i tradicionalnih bh. proizvoda, ali i izviđačkih obilježja jer se ipak radi i o izviđačkom događaju.

Našem bivšem učeniku želimo puno sreće i nadamo se da će uživati u putovanju.

ZDRAVO!

Lamija Hašimović 2.c