Gimnazijalac, plivač i youtuber!

Haris Mlačo: gimnazijalac, plivač i youtuber

21. stoljeće je vrijeme napretka i novih spoznaja za čovječanstvo i tehnologija je postala naša svakodnevnica. Sve je veći broj mladih koji sate i sate provode za računarom, zapostavljajući svoje zdravlje. Baš kao što se za sve kaže, tako i za ovo možemo reći ”bitno je pronaći balans”.

Haris Mlačo je učenik je četvrtog razreda matematičko-informatičkog izbornog područja Gimnazije ”Visoko”. Kao omiljenu sportsku aktivnost navodi plivanje kojim se aktivno bavi četiri godine. Da je podlegao trendu koji donosi Internet, to ne skriva, štaviše ističe kako je sretan i ponosan jer je pronašao korisnu zanimaciju na Internetu u snimanju videa za YouTube.

– Zašto baš plivanje?

Uvijek me taj sport privlačio i činio mi se zanimljiv. Pored toga, naučno je dokazano da je plivanje najzdraviji sport, a svako od nas sebi želi zdravlje prije svega ostalog. Plivajući zaboravljam na stvarnost, opuštam se te trening ne smatram kao obavezu već jednostavno kao ˝ispušni ventil˝. Još jedna dobra strana plivanje je ta što možete jesti koliko želite, a uz redovan trening to se neće primijetiti.

– Postoji li neki rezultat ili medalja koji će ti posebno ostati u pamćenju?

Pozitivna strana, između ostalih, je i ta vječna želja za napretkom. Kada postignete dobar rezultat, sretni ste i ponosni, ali svjesni ste da možete još bolje i tome i težite. Trenirajući sam naučio da koliko god je bitna fizička snaga i spremnost, i psihičko stanje utječe dosta na cijeli ishod. Najdraža medalja mi je sa Državnog prvenstva 2017. godine, održanog u Sarajevu za osvojeno 3. mjesto.

– Pored toga što si aktivan sportista i plivač, baviš se i snimanjem videa. Odakle ideja za to?

Snimanjem videa za YouTube počeo sam se baviti 2015. godine. Kao dječak dane sam provodio gledajući strane youtubere i jednostavno se rodila želja da i ja nešto slično radim.

– Kako bi opisao svoj kanal?

Prije svega, na mom kanalu mogu se vidjeti gaming videa. Mislim da ne postoji dječak koji kao mali nije volio igrati igrice, a meni je to i danas vrlo draga opcija odmaranja. Pored takve vrste videa ponekad izbacim i neki vlog, upoznavajući svoju publiku sa bitnijim stvarima koje mi se dešavaju.

– Šta te privlači ovakvom poslu i koji je tvoj cilj?

Vremenom je kanal rastao i sve više ljudi se pretplaćivalo. Kako sve ide jedno za drugim, tako sam sklopio mnoga prijateljstva, stvorio interakciju sa fanovima i na neki način ušao u svijet odraslih. Kada kažem ušao u svijet odraslih, mislim da već sada sklapam poslove sa drugim firmama, youtuberima, naučio sam dosta toga o menadžmentu i samom načinu funkcionisanja platforme kao što je YouTube. Između ostalog, sklapljanje ovakvih poslova donosi i novac pa i to na neki način stimuliše i daje motivaciju za daljnji rad.

– Koji je tvoj cilj što se tiče YouTube scene?

Snimanje videa me čini sretnim i želim da usrećim i druge ljude pa bih to istakao kao svoj cilj. Mada, mogu priznati da je cilj još od otvaranja kanala bio skupiti 100 hiljada pretplatnika, a opasno se približavam tom broju, zbog čega sam zadovoljan i još više posvećen.

– Veliki broj mladih ili čak i tvojih vršnjaka bi se odlučili na otvaranje kanala, ali nešto ih zaustavlja. Šta poručuješ njima i svojoj publici?

Poručujem da prate svoje snove i budu istrajni. Zadajte sebi ciljeve i pratite ih. Nijedan veliki rezultat ne dolazi preko noći, a kada vidite rezultate, bit ćete ponosni na sebe. Ja sam podršku pronašao u sebi bliskim ljudima, a inspiraciju u okolini koja me okružuje. Uz naporan rad sve se može ostvariti.

– Plivač, youtuber te pored toga i uspješan u školi? Kako ti je to pošlo za rukom?

Opet ću ponoviti, uz naporan rad sve se može ostvariti. Uvijek se nađe neki propust, ali bitno je da na kraju pohvatam sve konce, kako se to kaže. Zaista se trudim uskladiti sve obaveze i postaviti prioritete i za sada mi dobro ide.

Da uspjeh sam neće doći još jednom smo se uvjerili. Za svaki cilj se vrijedi truditi, baš kako ističe Haris. Uskladimo svoje vrijeme i pokušajmo s nečim novim, jer ko zna, možda nam baš to ide!

Aida Selimović 3.a