Koja je prava odluka ?

Izborna područja: koja je prava odluka ?

“Vi, mladi, dobro otvorite oči, pogledajte šta se dešava i kod nas i u svijetu i dobro razmislite kako da napravite pravi izbor. Pogrešan izbor može da bude koban po jedinku. A da biste napravili pravi izbor morate mnogo toga da znate. Prema tome, učite djeco, volite se i budite pametni!” (Preuzeto sa Instagram profila EKV-a).

Izborna područja su top-tema ovih dana u našoj školi. Bliži se period kada učenici drugih razreda treba da biraju smjerove, pa tako i ja trebam izabrati ono što će me odvesti bliže mom cilju. Tu nastaju velike dileme – svako izborno područje ima prednosti i nedostatke i mnogi su neodlučni u ovom životnom izboru. Šta očekujemo, šta su ljepote, a šta “nezgode” nekog izbornog područja?
Učenici koji žele upisati matematično-informatički smjer rekli su nam da imaju ljubav prema matematici, ali izbjegavaju historiju i geografiju. Uostalom, uglavnom su to oni koji već odavno idu na takmičenja iz ovih predmeta i mislim da oni imaju najmanju dilemu.
Oni koji su se odlučili za društveni smjer otvoreno su nam rekli da vole učiti historiju, ali bježe od fizike. U društvenom je uvijek dobro druženje i veselo.
Učenici koji žele upisati jezički smjer nisu imali ništa posebno da kažu osim da ljubav prema jezicima kod njih postoji od malih nogu i potvrdili onu da koliko čovjek zna jezika, toliko zapravo vrijedi. Dobro, učenje jezika je stvarno korisno i dobro.
Ljubav prema prirodnom smjeru imaju oni koje interesuje hemija, biologija i druge prirodne nauke i tamo će imati priliku izučavati te predmete. Prirodnjaci uvijek prave neke nove proizvode i kod njih je stvarno zanimljivo.
Pedagoški smjer će izabrati oni koji vole raditi s ljudima i većina njih poslije u životu žele postati profesori, psiholozi, učitelji, tete u vrtiću… Hmm, baviti se ovim u životu je i interesantno i zahtjevno, to se mora voljeti.
A očekivanja?
Nekako su svi jednoglasno potvrdili da očekuju nešto potpuno drugačije nego do sada. Kada izaberu smjer, misle da će biti lakše i da će se moći bazirati na predmete koje oni vole i učiti ono što ih interesuje.
Ja se i dalje dvoumim, ima tu dosta predmeta koji me zanimaju…
Bilo kako bilo, svi mi jedva čekamo sljedeću školsku godinu kada ćemo sjesti u školske klupe i početi jednu novu priču u našim životima.

Ajla Čaušević 2.d