Kruna koju nosimo

Frizura – kruna koju nosimo

“Investiraj u svoju kosu. To je kruna koju nikada ne skidaš.” (Jo Robertson)

Naša frizura govori mnogo o nama, a to zna i Lemeš Lamija. Ona ima 16 godina i pohađa MSŠ „Hazim Šabanović“, tačnije Frizersku školu. Priča o Lamiji i njenom radu mi se učinila zanimljiva pa sam je odlučila posjetiti i provjeriti da li je sve onako kako se čini.

-Koliko je kosa važna za žene? Da li je to prva stvar koju vidimo na ženi?

Mislim da jeste. Prvo što vidimo na ženi je kosa. Da li ona ima dugu kosu, plavu, crnu, ljubičastu, zelenu, da li ima šiške i slično…

Većina Lamijinih prijatelja i poznanika koji su ujedno i njeni vršnjaci pohađaju visočku gimnaziju, a ona je počela razmišljati o tome da ih dovede u svoju školu. Njena ideja je bila prvenstveno da upozna prijatelje sa svojim radom, a onda i sa radom svojih kolega iz razreda te sa svojom profesoricom praktične nastave. Polako, ali sigurno, je počela realizovati tu ideju, što se vidi po sve češćoj posjeti naših učenica MSŠ.
Tamo sam stvarno zatekla neke učenice Gimnazije “Visoko”. U razgovoru s njim shvatila sam da su u početku bile skeptične, nekoliko njih mi je reklo da je zastrašujuće prepustiti svoju kosu vršnjaku. S druge strane, neke učenice kažu da izazov i ljepši osjećaj otići vršnjaku, nego nekome starijem jer je, kako one kažu, atmosfera mnogo opuštenija.
Važno je napomenuti da su na kraju sve prezadovoljne svojim novim frizurama.
Sara, učenica naše škole, mi je objasnila da je Lamija u svom radu ozbiljna i odgovorna, ali u isto vrijeme šaljiva, što je čini veoma prijatnom za saradnju. Ajla, isto učenica naše škole, također je odlučila promijeniti frizuru.
Lamija je na samom kraju našeg razgovora pozvala sve učenike gimnazije, ali i njihove prijatelje, te sve ljude koji imaju želju da probaju nešto novo u pogledu svoje frizure, da je kontaktiraju. Ona svoje znanje gradi i u salonu „Elvir“ gdje trenutno pohađa i akademiju te je u fazi učenja izade novih frizura. Svi učenici iz gimnazije, ali i ostali, mogu stupiti u kontakt sa Lamijom ako imaju želju da budu njen model na frizerskoj akademiji „Radionica“ i izađu iz salona sa frizurama inovativnih stilova iz Londona.
Zainteresovane osobe se mogu javiti na njen Instagram profil:https://www.instagram.com/hairbylamija

Ajla Čaušević 2.d