Međunarodni dan maternjeg jezika

21. februar – Međunarodni dan maternjeg jezika

Poštujmo i volimo svoje – na svakom koraku čujemo tu frazu, ponovljenu već stotinu puta i svaki put iznova i iznova je neko spomene. Šta je to naše? Šta je najvrednije što jedan čovjek ima? Čemu pridajemo najveći značaj? Koračajući kroz život naši prioriteti se mijenjaju, ali jedan je vječno tu – DOMOVINA. U ovoj našoj domovini, bilo da smo hrvatske, srpske, bošnjačke ili bilo koje druge nacionalnosti, volimo ovo parče zemlje u kojem smo rođeni. Volimo ga ljubavlju bezuvjetnom i vječnom.
Naša domovina je imala bogatu, ali krvavu historiju. Različitost se godinama karakterisala kao mana, ali želim da vjerujem da je upravo to naša posebnost i vrlina.

21. februar se obilježava kao Dan maternjeg jezika. U Bosni i Hercegovini su tri zvanična jezika: bosanski, hrvatski i srpski. Mnogi u jezicima traže razlike i ističu kako je upravo njihov jezik “bolji”. Baš kao i u svemu, i u jezicima svi vide razlike umjesto sličnosti. Zar upravo to nije najvažnije obilježje naše domovine i naše historije, neodvojivi dio nas.

Koristimo jezik za tople i lijepe riječi, a one manje lijepe prešutimo. Riječ je moćna, ali budimo moćniji i ne dozvolimo da nepromišljeno izgovoreno u momentu definiše nečiju sliku o nama.
Dan maternjeg jezika ne treba i ne smije biti zasnovan na podjelama i razlikama, već protkan zajedničkim nitima koje nas sve spajaju.

Selimović Aida 3.a