Šutam otkako znam za sebe

Faruk Jusić: “Šutam otkako znam za sebe”

Faruk Jusić, učenik četvrtog razreda prirodnog područja naše škole, u razgovoru za Novinarsku sekciju pričao nam je o svojoj najvećoj ljubavi – fudbalu, o svojim planovima i usklađivanju sa školskim obavezama.

-Faruk, kaži nam nešto više o svom hobiju. Zašto si odlučio da nogomet bude tvoj izbor?

Moja prva ljubav i moj prvi izbor je fudbal, kojeg ‘šutam’ otkako znam za sebe. Kada sam bio mali, moj prvi izbor za igru bi uvijek bio nogomet koji sam igrao gdje god sam se nalazio, pa čak i u kući. Čak sam imao naviku praviti fudbal od papira ako ne bi bilo pravog fudbala. Kada sam imao 7 godina upisao sam se u prvi klub i tu sam počeo i redovno da treniram. Pored škole, moja svakodnevna rutina je bila i treniranje.

-Da li si dobivao ponude iz inostranstva da se pridružiš njihovim klubovima? I da li bi ikada napustio svoju domovinu zbog posla, tj. ponude nekog stranog kluba?

Da, nakon što sam dobio ponudu iz Češke, otišao sam tamo na probu i ”ispalo” je i bolje nego što sam mislio. Ljudi koji su tamo radili bili su zadovoljni, ali zbog papira i radne dozvole nisam mogao ostati sve do svoje 18. godine. Nakon navršene 18. godine opet sam dobio poziv da odem i igram, ali zbog dešavanja u klubu u kojem sada igram (“Mladost” Doboj-Kakanj) te zbog poziva u prvi tim, nisam želio da odem. Moram da priznam, nisam otišao i zbog ljubavi prema domovini..

-Kakvi su tvoji planovi nakon završetka srednje škole?

Nakon završene srednje škole bit će još poziva u druge klubove, sigurno. Pokušat ću da upišem fakultet i da radim ono što najviše volim i što najbolje znam.

-Je li teško uskladiti školske i privatne/poslovne obaveze?

Život sportiste koji mora da uskladi treninge i školu nije lagan, ali ako je ljubav jaka onda se nađe način i spoje se te dvije stvari. Mnogo je odricanja u svijetu sporta, ali ako čovjek to stvarno voli onda će te neke potrebe staviti u drugi plan. Te dvije stvari nije baš lahko uskladit, ali uz pravilno planiranje vremena i obavljanja obaveza moguće je naći zajedničku tačku.

-Ima li uprava škole razumijevanja za tvoje izostanke zbog nogometnih obaveza?

Imaju, možda i previše, i na tome sam im veoma zahvalan, svima. Posebno se zahvaljujem profesorici Hrnjić Amri koja je uvijek uz mene i koja me podržava.

Ovom prilikom se Faruku zahvaljujemo na intervjuu i želimo mu još mnogo uspjeha u svijetu sporta, ali i obrazovanju!

Ajša Hindija 4.a