Znanjem do ravnopravnosti

Znanjem do ravnopravnosti

Škola je mjesto gdje provodimo većinu svog vremena. Često se osjećamo onako kakvo nam je okruženje i zato su mladi naše škole odlučili uljepšati zidove škole uz pomoć projekta “Walls of joy” te time poslati jasnu poruku jedinstva svima koji obrate pažnju na ovaj predivni mural.
Do realizacije ovog projeka došlo tako što je Lokalni tim ASUBiH Visoko, s ciljem da uljepša naš grad, aplicirao za projekt o izradi murala na FOA-i (Fond omladinskog aranžmana). Mentorski i finansijski projekt je podržala organizacija “Schüler helfen leben”, a naši učenici su zajedno sa Lokalnim timom uradili ovaj mural.
Mural na našoj školi jesu pesnice dignute uvis, a to jeste simbol jedinstva srednjoškolaca. Ruke muške i ženske su simbol ravnopravnosti među nama, dok su različite boje kože simbol etničke ravnopravnosti. U pozadini su knjige koje predstavlja znanje koje Gimnazija “Visoko” donosi. U cjelini, ovaj mural simbolizira spremnost učenika na život te kao osnovno se ističe poštivanje drugog i drugačijeg.
Svi u životu očekujemo poštivanje i razumijevanje, a da li ga dajemo? Budimo onakvi kako druge želimo da vidimo i svijet će postati ljepše mjesto.

Amila Mešanović i Ilma Karalija 3.a