Zanimljivo putovanje jedne gimnazijalke

Omladinska romska inicijativa „Budi mi prijatelj“ iz Visokog sa partnerskim organizacijama iz Grčke, Kipra i Makedonije započela je realizaciju projekta TrainVol-izgradnja kapaciteta civilnog društva za jačanje volonterizma.

Medina Spahić je učenica trećeg razreda Gimnazije “Visoko” koja zna na pravi način iskoristiti svoje slobodno vrijeme. Medina je volonterka udruženja “Budi mi prijatelj”. Njeno putovanje na Kipar jedan je od primjera za to, a objasnila nam je i šta je bio cilj njenog putovanja:

”Omladinska Romska Inicijativa ‘Budi mi prijatelj’ je bila aplikant na programu Erasmus+ pod nazivom TrainVol koji je podržala Evropska komisija u saradnji sa partnerskim udruženjem Mladih volontera iz Visokog. Po dvoje mladih ljudi iz 4 zemlje su imali priliku da kroz TrainVol uče o novim metodama volontiranja i važnosti samog volontiranja. Kroz studijske posjete u 4 zemlje imali smo priliku upoznati nove načine volontiranja iz svake zemlje i funkcionisanje volonterskih centara.”

Medina je bila na nezaboravnom putovanju, a svoju sreću je podijelila i sa kolegama iz razreda. Dok smo mi iz školskih klupa gledali snijeg napolju, Medina je uživala u čarima mora i sunca. Kaže da je mnogo zahvalna direktoru Gimnazije ”Visoko” za razumijevanje i dozvolu za njen put, jer bez toga ne bi mogla otići i doživjeti sve to. Bila je najmlađi učesnik, ali to nije predstavljalo nikakav problem, čak je poručila i dokazala da godine nisu bitne ako nešto dovoljno volimo i želimo.

”Obzirom da se jedan učesnik iz BiH razbolio, mene su pozvali da putujem na Kipar zajedno sa još jednom učesnicom iz BiH. Kada su me pozvali, bila sam veoma sretna jer je to za mene predstavljalo ispunjenje moje želje i još jedan korak naprijed za ostvarenje mojih ciljeva”, ispričala nam je Medina kako je došlo do toga da putuje u Kipar.

Predivne slike i doživljaje o tom putovanju, o hrani, novim prijateljima, smiješnim situacijama su najbolji dokazi. Vidjela je i upoznala kulture mnogih gradova, također i učila o volonterizmu, a kada se vratila na njenom licu smo mogli vidjeti koliko joj je to putovanje značilo. Naravno, Medina želi otići na još mnogo takvih putovanja, a ja se nadam da će joj se to i ostvariti.

Kazaferović Ilma 3.a