Borba protiv ovisnosti!

Predstavnice Centra za borbu protiv bolesti ovisnosti održale edukativno predavanje

Učenicima Gimnazije “Visoko” su predstavnice Zavoda za bolesti ovisnosti ZDK Brdarević-Šikić Meliha, mr. psiholoških nauka, i Bilić Amela, mr. psihologije i pedagogije, održale edukativno predavanje.

Učenici su imali priliku poslušati stručno predavanje o opojnim sredstvima, razlozima zbog kojih se osobe odlučuju na korištenje droga, njihovim posljedicama, mogućnosti apstinencije, odnosno odvikavanja i sl.

Bolesti ovisnosti su veliki problem, kako individualni tako i društveni. Droge su se u najvećem broju pojavile u ratovima jer su ih vojnici konzumirali da bi lakše podnijeli teške ratne situacije, ubistva, smrti, mučenja, velike gubitke itd. Smatra se da veliki broj ljudi boluje od ovisnosti, bilo da se ona veže za cigarete, alkohol, droge, internet… Nekih ovisnosti nismo ni svjesni, a uveliko ih susrećemo u svakodnevnom životu.

Krizne dobne skupine za razvijanje ovisnosti su periodi puberteta i adolescencije kada se u mladim osobama dešavaju brojne psihofizičke promjene, hemijski i hormonski procesi, mijenja se okruženje, stavovi, što ponekad može biti presudan faktor u početku uzimanja opojnih sredstava, odnosno početak teške ovisnosti. Mladi, susrećući se sa svim ovim, pokušavaju da se pronađu u svijetu. Presudna stvar u ovisnosti jesu problemi u porodici, društvu, nedostatak pažnje, samopouzdanja i samopoštovanja. Smatra se da se većina ovisnika odlučila za korištenje opojnih sredstava kako bi “pobjegli od stvarnosti”. Tu su također i oni koji su željeli da eksperimentišu, ne znajući da nakon 3 korištenja svaka droga izaziva ovisnost.

Svaka droga, pa čak i “najbezazlenija”, na mozak ostavlja trajne posljedice koje mogu biti kobne po jedinku koja ih upotrebljava, ali također mogu imati i veliki utjecaj na osobe koje se nalaze u neposrednom kontaktu sa konzumentom opojnih sredstava. Nerijetke su situacije kada ovisnici za sobom “povuku” osobe iz društva, porodice, škole; kada uništavaju zdrave i normalne porodične odnose; gube volju za životom, radom, edukacijom.

Ovisnost je veliki problem u društvu koji se ne smije i ne treba ignorisati jer utječu na cjelokupno dobro svih osoba. Neophodno je pokušati pomoći svakom ovisniku, objasniti mu negativne strane njegovog ponašanja, posljedice koje će učiniti sebi i drugima ili ga ipak uputiti u Centar za ovisnosti gdje će ga stručno osoblje hospitalizirati i pokrenuti potrebne radnje.

Gimnazijalci su danas naučili mnogo toga, razgovarali o problemima sa kojima su se oni susreli u društvu, drogama za koje su čuli, historiji droge, legalizaciji u medicinske svrhe… Edukacija je prošla odlično. Zadovoljne su bile i predavačice i svi prisutni učenici jer je svjesnost o postojanju problema ovisnosti u društvu već korak borbe.

Ajša Hindija 4.a