IMA LI BUDUĆNOSTI ZA MLADE U BiH?

Problemi u školskom sistemu, mogućnosti zapošljavanja u BiH, otići ili ostati u državi – o svemu ovome su mladi srednjoškolci razgovarali na prvom stundentskom simpoziju koji je održan u srijedu 28. februara ove godine.

The First Studnet Symposium je održan u Medresi „Osman-ef. Redžović“ u Visokom, okupivši mnogobrojne srenjoškolce. Učestvovali su i naši gimnazijalci, učenici trećih razreda, Edna Selimović i Emrah Jamaković, zajedno sa njihovom profesoricom Engleskog jezika Nasihom Pašić-Alijagić.

Pored učenika naše škole, na simpoziju su učestvovali i učenici drugih gimnazija i medresa iz Mostara, Breze, Travnika, Tuzle, Kaknja kao i učenici iz „Franjevačke klasične gimnazije“ iz Visokog. Učenici su zajedno za profesorima uz prezentacije iz različih uglova razgovarali o temi „Perspektive budućnosti, obrazovanje u Bosni i Hercegovini ili u zemljama Evropske unije“ te razmijenjivali svoja iskustva i mišljenja o tome šta bi se trebalo promijeniti u našem školskom sistemu, na koje države bismo se trebali ugledati i, na kraju krajeva, da li ostati ili otići iz BiH?

Zaključak je optimističnom u pogledu budućnosti za mlade u Bosni i Hercegovini, kako u obrazovanju tako i u pronalasku posla nakon školovanja. Učenici se nadaju da će svojim radom i zalaganjem, koji se također očituje i učestvovanjem na samom simpoziju, zajedno sa svojim profesorima i mentorima ostvariti promjenu koju žele vidjeti.

Simpozij je prošao odlično, a pored toga učenici su dobili mogućnost da prvi put iskažu ono što njima stvara probleme u njihovom školovanju, podijele iskustva i budu shvaćeni, nauče nešto novo i da se upoznaju sa učenicima i profesorima drugih škola.
Ove godine smo uživali i nadamo se pozivu i iduće godine.

Selimovoć Edna 3.e