Iskustva razmjene učenika

Put od djetinjstva do odraslog čovjeka je popločan brojnim preprekama i izazovima, a jedan od njih je i odabir srednje škole i zanimanja kojim se želimo baviti. Tim odabirom postajemo dio odraslog svijeta, i možda nesvjesno, donosimo veoma važnu odluku. Neki su se odlučili za gimnaziju, drugi za stručne škole.

Svako od vas će se složiti da promjene prijaju, ali većina ih se plaši. U sklopu rada Vijeća učenika Gimnazije “Visoko” i MSŠ “Hazim Šabanović” realizovana je razmjena učenika. Naši učenici su imali priliku dan provesti u velikim hodnicima i posve drugačijim učionicama pomenute škole.
Kao prva od razlika nameće se razlika u broju učenika. Mi, gimnazijalci, naviknuti smo na znatno manji broj učenika, na to da su nam poznata sva lica đaka iz naše smjene i na to da se, skoro svi, međusobno poznajemo. Običaj je da stariji učenici zbijaju šale na račune mlađih, ali sve se to završi kao smiješna priča za prepričavanje bez posljedica. Naši vršnjaci u mješovitoj školi se čine kao da uvijek negdje žure i ne obracaju paznju jedni na druge, a ukoliko to i učine – to bude veoma kratko razmjenjivanje pogleda. Odabravši gimnaziju znao sam da ću boraviti s manje ljudi, ali nisam očekivao da će to biti i mirnije okruženje.
Hana Trubljanin, Đelila Šečerović i ja, Rijad Ettanburi, imali smo priliku povesti dan u Ekonomskoj školi. Cijeli dan smo prelazili iz kabineta u kabinet, što je vrlo naporno, obzirom da se jedva snalazimo pa još i svako malo kabinet mijenjati. Vrlo zbunjujuće je mijenjati mjesto boravka na svakom malom odmoru i vrijeme predviđeno za odmor i pripremu za čas iščezne u minutama hoda do odgovarajućeg kabineta. S druge strane, naša škola pruža odvijanje časova u jednoj učionici što je mnogo bolje i efikasnije, po mom mišljenju. Profesori su svugdje isti. Vjerujem da ne bi bilo ispravno i korektno da se profesori razlikuju, no posebnost profesora se ogleda u okruženju u kakvom radi. Učenici su ti koji stvaraju radnu atmosferu, a profesor taj koji koordinira grupom.
Rija Džaviti i Adnan Kevrić dan su proveli u Mašinskoj školi. Svima nama ostalo je zanimljivo to što se od početka učenici usmjeravaju ka određenom smjeru i ne dotiču se gotovo ničega što se kosi sa time. Našalili smo se kako su gimnazijalci po tom pitanju svestrani i vole da zadiru u detalje.
Opredijelili smo se za gimnaziju, ali kao mlade osobe spremni smo na nova iskustva. Provesti dan u novom i drugačijem okruženju svakako da prija, ko zna možda baš sutra nam zatreba djelić onoga što smo mogli zapamtiti na privrednoj matematici.
Sretni smo jer se ukazala ovakva prilika te se nadamo u skorije vrijeme sličnim projektima i naravno uključenju više učenika.

Rijad Ettamburi