Nadahnjujuće predavanje

Nadahnjujuće jutarnje predavanje profesora Age Omerbašića

Kurs islama je aktivnan u Gimnaziji “Visoko” već 15 godina i zahvaljujući ovoj sekciji učenici imaju priliku slušati predavanja mnogih učenih ljudi. Međutim, predavanje koje je održano ove subote je bilo veoma posebno.
Ovog kišnog jutra našu sekciju je posjetio profesor fizike Medicinskog fakulteta u Sarajevu Omerbašić Ago.
Tema o kojoj smo razgovarali bila je “Svemir o Bogu”, a profesor Ago je održao nadanjujuće predavanje u kojem su uživali svi prisutni članovi sekcije. Zahvaljujući unikatnom i upečatljivom predavanju profesora čak i oni učenici koji ne vole fiziku priznali su da je ovo predavanje bilo jako zanimljivo, nezaboravno i da je ostavilo na njima trag.
Razgovarali smo sa Samrom Bešlagić, učenicom drugog razreda koja je rekla: “Jako sam sretna što sam prisustvovala ovom predavanju iako fiziku ne smatram dragim predmetom. Ovo očaravajuće predavanje profesora je pozitivno utjecalo na mene. Na vrlo jasan i jednostavan način, povezujući nauku i vjeru, približio nam je ono o čemu smo razgovarali”.
Također smo razgovarali i sa Kanitom Čakalović, učenicom četvrtog razreda prirodnog izbornog područja koja kaže: “Imala sam više puta priliku prisustvovati predavanjima profesora Omerbašića, ali svaki put me iznova oduševi svojim inovativnim pristupom samoj temi. Ne znam da li je u pitanju moja lična ljubav i interes prema fizici, ali svako profesorovo predavanje (koje u prosjeku traje 45 minuta do sat vremena) meni nekako prekratko traje. Profesor Omerbašić pristupa jako komplikovanim temama na jako jednostavane načine, tako da njegova predavanja mogu pratiti i oni koji već znaju nešto o fizici i njenim zakonima, ali i oni koji su amateri u tim oblastima. Profesor Ago je jedan od onih predavača po kojima ću definitivno pamtiti Kurs islama i rado ću se sjećati svakog njegovog predavanja.”
Profesoru se zahvaljujemo, a sve srednjoškolce našeg grada pozivamo da se pridruže našoj sekciji koja se održava subotom u 8 sati u našoj školi.

Lamija Hašimović 2c