Zajedno smo jači

21. mart osim sto je prvi dan proljeća, predstavlja i obilježavanje dana osoba sa Downovim sindromom. Datum 21. mart je simbolično odabran jer osobe koje imaju takav sindrom, imaju tri, a ne dva hromosoma na 21. hromosomskom paru.
Učenici naše škole posjetili su Arenu u Zenici s ciljem obaranja rekorda u broju osoba koje su obukle šarene čarape. Šarene čarape se već nekoliko godina koriste za obilježavanje Svjetskog dana Down sindroma, a šarene čarape su simbol različitosti.
Ovom događaju prisustvoli su učenici trećih i prvih razreda sa profesoricama Sanitom Nukić i Mulijom Muhamedagić. Naši učenici su bili oduševljeni cijelom manifestacijom jer su osjetili zajedništvo i osjetili se dijelom nekog velikog i posebnog događaja, a brojna nasmijana lica osoba oboljelih od ove bolesti bili su divna poruka svima.
Također, Vijeće učenika Gimnazije “Visoko” je na odeđen način obilježilo ovaj dan.
Divan osjećaj biti dio nečeg velikog, biti podrška onima za koje drugi misle da su manje vrijedni, jer mnogi ljudi ne znaju da je u različitosti ljepota i čar. Oni su drugačiji baš poput današnjih čarapa, ali su baš zbog toga i posebni.

Lemeš Sara 3.c