Amir Šubić: Žao mi je što veći broj mladih nije uključen u sport kao što je streljaštvo

Amir Šubić je učenik 4. razreda Gimnazije “Visoko”. Pored školskih obaveza pronašao je vremena i za još jednu, koja je veoma rijetka. Naime, Amir se bavi amaterskim streljaštvom već treću godinu za redom, a o njegovim dosadašnjim iskustvima pročitajte u nastavku!

Za početak nam kaži zašto si se odlučio baš za streljaštvo?
-Zašto sam baš odabrao da treniram ovaj sport? Upravo iz razloga jer sam sebe upoznao kao ličnost i ono što mi srce nalaže. Kao persona sam dosta smiren i preciznost mi je jedna od najboljih sposobnosti. Ovaj sport me nekako najviše privlači i u tom polju se osjećam stabilno i treniram s velikom radošću i ljubavi.

Koliko dugo se baviš ovom disciplinom?
-Na streljaštvo idem već 3 godine intenzivno, tačnije negdje od januara 2015. godine. Taj sport sam slučajno odabrao da treniram, drug me je zvao da se učlanimo, rekao sam može i otišao sam. Na prvom treningu 2015. godine sam vježbao stav držanja puške i nišanjenja, što sam iz prve sve savladao i sve metke u crnu pogodio. Ubrzo sam zavolio taj sport, jednostavno me nekako činio sretnim i javila se veća želja da idem i treniram od samog početka. Počeo sam ostvarivati sve bolje i bolje rezultate na treninzima. Najveći rezultat mi je bio 5/48 stojeći.

Koliko vremena provodiš na treninzima i gdje se oni održavaju?
-Moj streljački klub nosi naziv Udruženje strijelaca “20. juni 92”, a trener se zove Džemal Osmanbegović. Treniram svake nedjelje od 13:00 h. Treninzi se nekad održavaju i subotom ili nekim vanredno zakazanim terminima, posebno kad nas se većina složi i kad odvoji svoje slobodno vrijeme. Treninzi traju minimalno 1 h i 45 min. A lokacija na kojoj treniramo je Gornje Moštre.

Je li teško naučiti osnovne postavke ovog sporta?
-Osnovne postavke ovog sporta nije baš teško naučiti, samo je potrebno vremena, truda i mukotrpnog rada, kao i samopouzdanje i sigurnosti. Svi ovi faktori su neophodni da bi se savladale tehnike gađanja i zauzeo pravilan stojeći stav.

Kakva su dosadašnja iskustva u takmičenjima? Jesi li zadovoljan postignutim rezultatima?
-Da , itekako sam zadovoljan. Pokazao sam se kao jedan od najuspješnijih strijelaca na brojnim takmičenjima, na kojima nisam ostvario manje od četvrtog mjesta. 05.03.2017. godine je bilo održano prvo takmičenje u Tešnju, ujedno i otvorenje prve streljane, gdje sam odnio prvo mjesto, dobio diplomu i medalju. U Tešnju je učestvovalo negdje oko 200 takmičara različitih kategorija (juniori ,seniori, veterani, osnovci, srednjoškolci…) Zatim iste godine u mjesecu septembru smo išli u Bugojno na takmičenje. Tu je bila žestoka konkurencija, ali sam u toj konkurenciji osvojio 4 mjesto, gdje je samo odlučio bod razlike. Nekad ulogu ne igra samo dobro gađanje nego prvenstveno naše zdravstveno stanje, naspavanost, okolina i vrijeme (jednim dijelom) mnogo utječe na to. Još je bilo raznoraznih takmičenja na kojima sam osvojio zavidno mjesto i zaista sam se osjećao ponosnim. Ove godine je održano drugo takmičenje u Tešnju, zbog bolesti nisam htio otkazati, nego sam učestovao i također osvojio 4 mjesto. Zadovoljan sam svojim uspjesima, putovao u druge gradove naše prelijepe Bosne i Hercegovine, upoznao mnogo novih ljudi, time se družio i podijelio sa njima iskustva.

Smatraš li da treniranje streljaštva utječe na tvoju ličnost i fizičku spremnost?
-Smatram da ako neko želi da trenira ovaj sport, mora prije svega imati dobar vid, što je najvažnije da se postigne dobar rezultat, a zatim vještina i način pucanja, jer postoje određena pravila gađanja u metu. Ovaj sport razvija naš mozak i naš vid jer smo konstantno skoncentrisani i razmišljamo dok pucamo. Također, streljaštvo je jedan vid smirenosti čovjeka, jer dok gađamo često pokušavamo da se opustimo i povećamo pažnju. Treniranje streljaštva itekako utječe na moju ličnost, jer me jednostavno mijenja i drugačije gledam neke stvari u životu. Smatram da su psihologija i tehnika gađanja mnogo važni u ostvarenju rezultata. Fizički spreman strijelac uvijek sebi zadaje veći zadatak i želi postići što efikasnije i bolje rezultate, baš kao i ja, zato što sam vrlo uporan i ustrajan u bilo kojem poslu.

Da li ćeš se nastaviti baviti ovime i nakon završetka srednje škole?
-Da, nastavit ću se baviti streljaštvom i nakon završene srednje škole jer mi se javlja sve veća želja i volja za novim uspjehom i upoznavanjem novih ljudi i drugih streljačkih klubova. Žao mi je da u ovako divan sport, koji omogućava izgradnju ličnosti i sportskog duha, nije uključeno više mladih ljudi. Naša omladina se danas sve manje i manje bavi bilo kojom vrstom sporta, nego svoje slobodno vrijeme provodi u zatvorenim prostorijama, kafićima, kladionicama, na društvenim mrežama i time postaje ovisna, nažalost.

Ovim putem se zahvaljujemo Amiru na izdvojenom vremenu, ali i na tome što je još jedan od pozitivnih primjera visočke omladine i želimo mu mnogo sreće u budućnosti!

Ajša Hindija IV-a