GIMNAZIJALCI NA DEBATNOM TAKMIČENJU

U “Behram-begovoj medresi” je održana 19. debata učenika srednjih škola. Tema debate bila je Forsiranje apatije kao kulturnog koda, a na debati su učestvovale i škole iz zemalja regije: Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Debata se sastojala od dva dijela: takmičarskog i netakmičarskog. Našu školu je u takmičarskom dijelu predstavljala učenica IV razreda prirodnog izbornog područja Kanita Čakalović. U netakmičarskom dijelu predstavile su nas Elma Dedić, učenica III razreda prirodnog izbornog područja, Esma Ibrišević, također učenica III razreda prirodnog izbornog područja, i Lamija Hašimović, učenica II-c razreda.

Neka od problemskih pitanja na koja su debatanti pokušali dati odgovor su: Šta je apatija i kako se javlja u tranzicijskim društvima? Koji su procesi u tranzicijskim društvima doveli do pojave apatije? Kakva je uloga medija, obrazovnih i drugih društvenih institucija? Da li se apatija, nezadovoljstvo, negativan stav javnosti prema svemu, kao i osjećaj potištenost pretvaraju u svojevrsni kulturni kod? Organizator i domaćin, kao i inicijator teme za ovu debatu je “Behram-begova medresa” u Tuzli.

U nastavku možete pročitati utiske Kanite Čakalović.
„Takmičarski dio debate možda jeste najstresniji, ali nam ujedno i nudi mogućnost da sami testiramo svoje mogućnosti, sposobnosti i granice, kako u govorničkom i retoričkom smislu tako i u preciznom proračunu vremena i načina izlaganja. Ovo je ujedno prilika da čujemo govore i stavove drugih mladih osoba iz Bosne i Hercegovine, ali i iz susjednih država. Organizatori ove debate uvijek biraju aktuelne i nama vrlo izazovne teme, što posebno podstiče naš istraživački duh, prilikom samih priprema za debatu, a zatim na debati imamo priliku raspravljati o datoj temi, tako da temu sagledamo iz različitih perspektiva i uglova, slušajući druge i izlažući vlastiti stav. Činjenica da se jedna ovakva debata održava već 19 godina i jeste najbolji odgovor na ovogodišnju temu debate (Forsiranje apatije kao kulturnog koda) – da u Bosni i Hercegovini postoje pozitivne stvari i da je potrebno staviti veći akcenatan na takve pozitivne stvari, a ne na forsiranje negativnog stava i apatije među mladim.“

Lamija Hašimović 2.c