GIMNAZIJA ODABRANA ZA PISA TESTIRANJE

Gimnazija “Visoko” je jedna od odabranih škola koje učestvuju u međunarodnom PISA istraživanju – Programu za međunarodno testiranje učenika ili skraćeno PISA testiranje.

Našu školu će predstavljati 46 učenika koji su izabrani nasumičnim uzorkom da urade dvosatno testiranje na kompjuteru. Testiranje se sastoji od pitanja iz čitalačke pismenosti, matematičke pismenosti i pismenosti prirodnih nauka, kao i popunjavanje upitnika na kompjuteru.

PISA 2018 je sedma PISA studija koja se provodi od 2000. godine i uključuje više od 80 zemalja učesnica. Probno istraživanje PISA 2018 je provedeno u 2017. godini. Testiranje naše škole će se provesti 5. aprila 2018. godine. PISA ima sljedeće karakteristike:

-najopsežnije je svjetsko međunarodno istraživanje u obrazovanju

-odnosi se na učenike u dobi od 15 godina

-procjenjuje spremnost učenika za život

-mjeri pismenost učenika u čitanju, prirodnim naukama i matematici

-prikuplja kontekstualne informacije o obrazovnim praksama u zemljama učesnicama

Ovo istraživanje se provodi u 236 škola iz BiH. Oko 7.000 učenika predstavljat će Bosnu i Hercegovinu, a BiH je jedna od 80 zemalja koje učestvuju u PISA-i.

Upitnik za učenike ispituje učeničke stavove prema učenju i životnim iskustvima, što je od izuzetne važnosti za dalje kreiranje obrazovnog sistema.

Školski saradnik
prof. Rasema Sirćo