Gospođa Annarita Lippiello posjetila Gimnaziju “Visoko” i učenike koji uče italijanski jezik

Protekle sedmice našu školu je posjetila veoma zanimljiva gošća. Annarita Lippiello, supruga italijanskog ambasadora u BiH, posjetila je gimnaziju s ciljem upoznavanja učenika koji uče italijanski jezik, programa rada i škole.

Cilj gosp. Lippiello je da radi na promociji italijanskog jezika i kulture za vrijeme njenog boravka u BiH, a njena inicijativa je bila da se susretne sa učenicima i da na talijanskom jeziku razgovara sa njima o različitim temama. Gosp. Lippiello je uposlenica Ministarstva vanjskih poslova. Međutim, za vrijeme boravka u BiH ne obnaša tu funkciju, te stoga želi promovisati italijanski jezik i provoditi vrijeme sa učenicima koji ga uče.

Direktor Gimnazije “Visoko” Samir Purišević je ugostio gosp. Annaritu i upoznao je sa nastavnim planom izučavanja italijanskog jezika u školi. Talijanski jezik se kao treći strani jezik izučava od 2006. godine, a mnogi učenici koji su ga učili tokom srednjoškolskog obrazovanja su i nakon toga nastavili sa izučavanjem i usavršavanjem ovog jezika.

Učenici III i IV razreda Jezičkog smjera su istakli da su oduševljeni posjetom i razgovorom sa gosp. Annaritom. Prilikom posjete mogli su da joj postave pitanja i razgovaraju s njom o mnogim temama na “čistom” italijanskom jeziku. Učenici, također, kažu da su zadovoljni svojim znanjem koje su stekli u Gimnaziji sa prof. Omerbegović Amilom jer su bili u mogućnosti da razgovaraju sa ”izvornom” Italijankom bez ikakvih problema. Gosp. Annarita Lippiello je također bila veoma zadovoljna i impresionirana znanjem, vještinom govora i temama o kojima je razgovarala sa učenicima.

Ovo je prva posjeta ove vrste našoj školi. Učiti jezik na ovakav način je zanimljivo i dobro i nadamo se da će češće biti ovakvih posjete.

Ajša Hindija 4.a