GRADIMO MOSTOVE: POSJETA VIŠEGRADU

Projekat pod nazivom “Upoznaj svoju domovinu da bi je volio” pokazao se kao odličan način za učenje, sticanje prijatelja, ali i upoznavanja nečega novog.

Nastavak okruglog stola o Ivi Andriću pod nazivom “Mostovi” uslijedio je u petak 13. aprila. Uputili smo se prema Višegradu, gradu u kojem je živio i o kojem je pisao ovaj bh. nobelovac. Grupu od 50-ak učenika koji su se istakli u vannastavnim aktivnostima iz Bosanskog jezika profesorice i profesori su odlučili nagraditi jednodnevnim izletom.
Ideja o odlasku u Višegrad nastala je u okviru realizacije mnoštva aktivnosti koji su su u vezi sa ovim projektom.

U pratnji profesorica Bosanskog jezika, profesora Geografije te bibliotekarke i profesorice Arapskog jezika grupa učenika putovala je preko Romanije do svog odredišta. Da putovanje bude zanimljivije čenici društvenog područja su pričali o historijskim i geografskim odlikama predjela kroz koje smo prolazili. Bio je i to interesantan način da učimo izvan školskih klupa.

Cilj naše posjete bio je upoznati Višegrad, njegovu historiju i geografske odlike, upoznati naše vršnjake, družiti se s njima te naravno pozvati ih da i oni nas posjete. U višegradskoj srednjoj školi “Ivo Andrić” dočekani smo s puno gostoprimstva. Ono što nas je sve podiglo na noge jeste muzika koju smo slušali, a odvažniji učenici su čak i zapjevali pa time pokupili i veće simpatije.
Posjeta Višegradu ne bi bila potpuna da nismo saznali još nešto novo o Ivi Andriću – posjetili smo nekadašnju učionicu ovog velikog književnika. O Ivi Andriću mnogi pišu i govore, svi ga žele na svoju stranu, no istina o njemu leži u njegovim djelima i kroz njegova djela vidimo njegovu ljudsku veličinu.
U Višegradu smo posjetili i mezarje koje simbolično nosi naziv “Stražište”. Razgovarali smo o ratnim i mračnijim dešavanjima koja su zadesila taj dio Bosne i Hercegovine. Izbrisana riječ istine na spomeniku žrtvama mnogo govori i o samom zločinu. Odali smo počast umrlim učenjem fatihe.
Posjetili smo zatim Carevu džamiju i razgovarali sa efendijom o povraktku i položaju Bošnjaka u Višegradu. Nakon toga smo se uputili ka Andićgradu.
Veliki broj učenika je prvi put u Višegradu i Andrićgradu pa emocija nije manjkalo. Uživali smo u rekonstrukcijama iz vizantijskog, osmanskog te austrougarskog vremena. Izgradnja Andrićgrada trajala je 3-4 godine, a vlasništvo je Emira Kusturice i RS-a. U sklopu grada nalazi se i crkva koja je još uvijek u izgradnji. Crkva “Svetog cara Lazara” je replika manastira “Visokih Dečana” u manjim dimenzijama.
O ljepotama i raznolikosti ovog grada govori i jevrejska sinagoga, sada zgrada drgačije namjene jer Jevreja u Višegradu više nema.

Najljepši dio putovaje svakako je bio odmor i ispijanje kafe sa društvom u historijskom ambijentu, ali i odlazak na Most Mehmed-paše Sokolovića, poznatog graditelja Mimara Sinana.
Umorni i puni utisaka krenuli smo kući.

Upoznali smo nove ljude, prošetali do sada nepoznatim nam ulicama, divili se ljepoti Drine i bili obasjani suncem cijeli dan u Višegradu. Neka nam ovo bude podstrijek za još ovakvih aktivnosti i poznanstava.

Ivo Andrić je rekao: “Svi pravi životi su lijepi i teški”, stoga ne posustajte kada naiđete na prepreku, pređite je i rušite barijere da biste upoznali pravu i istinsku ljepotu.

Aida Selimović 3.a