POSJETA TURSKOJ

Završena je posjeta učenika i profesora Gimnazije “Visoko” bratskoj gimnaziji u istambulskoj općini Umraniye u azijskom dijelu.
U drugom dijelu posjete u pratnji domaćina posjetili smo istambulski akvarijum sa bogatom kolekcijom vodenog svijeta, zatim Panoramu – vjerodostojan prikaz bitaka turske vojske te vidikovac Pierre Loti. Ljepotu Istambula upotpunilo je krstarenje Bosforom.
Na edukativnom planu upriličeni su susreti sa direktorima gimnazija ove općine (koja broji oko 800.000 stanovnika – četvrta u Istambulu, ali prva kad su u pitanju tokovi novca) kao i sa učenicima navedene gimnazije. Upriličena su sportska takmičenja u odbojci i fudbalu, a nakon toga su razmijenjeni pokloni i potpisan Protokol o bratimljenju ovih gimnazija uz želju za intenzivnijom saradnjom. Srdačni i susretljivi domaćini su se potrudili sa sve ovo “začine” koncertom u našu čast. Uz prisustvo zvaničnika, koncert je održan u općinskoj dvorani u koju smo ušli praćeni ovacijama.
Plan posjete, razrađen do u detalje, završen je posjetom “kajmakamu” – načelniku više općina kao i općinskom ministarstvu obrazovanja gdje smo u razgovoru iznijeli naše probleme i zahtjeve.
Najveću korist iz ove posjete izvukli su učenici koji su se upustili u praktično korištenje turskog jezika kao i u sklapanje novih prijateljstava. Na žalost mnogih, nije bilo mnogo vremena za šoping. Ipak, bilo je to putovanje za pamćenje, a nama ostaje nada da će i našem obrazovnom sistemu vlasti pokloniti pažnju koju zaslužuje ako želimo napredak i kvalitet.