POSJETA TURSKOJ

U okviru saradnje sa istanbulskom gimnazijom “Anadolu Agaoglu lisesi Umraniye” učenici Gimnazije “Visoko” sa direktorom prof. Samirom Puriševićem i pomoćnikom prof. Mirzetom Hindijom su u dane vikenda posjetili najznačjnije turističke znamenitosti Istanbula. Izuzetna pažnja direktora Gimnazije Jusufa Ozturka i njegovih saradnika pokazana je od samog početka: hotelski smještaj, pratnja profesora i vodiča tokom posjete, druženja sa značajnim ljudima iz oblasti obrazovanja. Prilika je bila da upoznamo ljepote grada na oba kontinenta: Topkapi palatu, Sultan-Ahmedovu, Sulejmaniju, Sultan-Ejubovu džamiju te Miniaturk – minijature najpoznatijih građevina na tlu Turske od nastanka turske države. Tu su i vožnja metroom ispod Bosfora, prelazak brodom s jedne na drugu stranu grada, vidikovci Istanbula…
Razvoj Turske je nevjerovatan: svugdje se gradi, nove saobraćajne trake, predivni parkovi uređeni, čiste ulice, mnoštvo turista.
23.4. je državni praznik u Turskoj, posvećen djeci. Fascinira ljubav koju Turci osjećaju prema svojoj zemlji. Uoči tog praznika Turska je sva u crvenom. Na hiljade zastava prekrivaju zgrade, firme, škole, trgovačke centre. Tim povodom i naša škola je u narednim danima pozvana na druženje i razmjenu iskustava sa nama bratskom školom.
Hvala našim domaćinima na divnom gostoprimstvu!