AMAR PORČA: NAŠ UČENIK I ŽELJIN IGRAČ

U našoj školi ima mnoštvo talentovanih učenika koji su uspješni i na životnim poljima van školskih klupa. Takav je i Amar Porča koji je učenik četvrtog razreda društvenog izbornog područja. Naime, Amar je fudbaler, ali i to kakav! Igrač je u Fudbalskom klubu “Željezničar”.

Amarov dnevni raspored je, uglavnom, ispunjen treninzima, ali je našao vremena za Novinarsku sekciju Gimnazije “Visoko”. Bilo je interesantno razgovarati sa ovim perspektivnim i zanimljivim momkom.

-Odakle se rodila tolika ljubav prema fudbalu?
Još od malena s divljenjem pratim fudbalske utakmice i uživam u tome. Aktivno treniram fudbal već od svoje 6. godine. Trenirao sam u raznim klubovima poput: NK “Bosna” Visoko, FK “Rudar” Kakanj, “Mladost” Doboj. Trenutno igram za FK “Željezničar” Sarajevo.

-Koje uspjehe smatraš velikim i vrijednim pažnje?
Bio sam najbolji igrač i strijelac na Internacionalnom turniru u Holandiji, ali i na mnogim turnirima u BiH. Pored toga, velikim uspjehom smatram to što igram za najbolji klub u našoj zemlji, a to je Fudbalski klub “Željezničar”.

-Sigurno imaš nekog uzora u svijetu fudbala, ko bi to mogao biti? Gdje pronalaziš motivaciju?
Lionel Messi mi je uzor od malena. Njegova igra je unikatna i smatram ga najboljim fudbalerom ikada. Motivaciju nalazim upravo u toj ljubavi prema fudbalu, a kada nešto volite, to radite svim srcem.

(Amar se našalio i dodao da je velika motivacija, ali i povlastica igranja fudbala, to što “žene vole fudbalere”.)

-Pored toga što si fudbaler, ideš i u školu. Kako usklađuješ obaveze?
Teško, ali uz malo više truda moguće je uskladiti školu i fudbal. Prije mjesec dana sam dobio poziv od kluba iz Njemačke da dođem na probu. Zbog toga sam morao odsustvovati iz škole. Tamo sam bio 15 dana na probnom radu i zadovoljio sam njihove kriterije. Također, dobio sam ponudu da svoju karijeru nastavim u Njemačkoj. Na meni je da donesem veliku odluku, ali moram još razmisliti.

-Sada se nalaziš na raskrsnici svog života. Koja je tvoja odluka? Da li si odlučio upisati se na fakultet ili želiš svoj život u potpunosti posvetiti fudbalu?
Oduvijek mi je želja bila da postanem profesionalni fudbaler i da živim od svog rada. Odlučio sam spojiti ugodno i korisno pa ću se upisati na “Fakultet sporta i tjelosnog odgoja” u Sarajevu i time ću se obrazovati upravo za ono što volim.

-Šta bi poručio svojim vršnjacima?
Nikada ne odustajte! Trudite se maksimalno, pratite svoje snove i ono najvažnije – vjerujte u sebe!

Zato, dragi momci, ako želite uživati u sportu i u imati mnogo ženske pažnje, krenite Amarovim stopama, nećete se pokajati!

Tekst: Mešanović Amila 4.a
Fotografije: Porča Amar 4.b