AZRA SORGUČ NA FESTIVALU U JABLANICI

U Jablanici je pod sloganom „Brave Art“ od 24. 8. do 26. 8. 2018. godine oraganizovan Festival omladinske kulture i aktivzma PYAF! REINVENTED. Festival je okupio brojne kulturne djelatnike i mlade umjetnike koji su imali priliku da kroz brojne festivalske sadržaje predstave svoj rad, ali i steknu nova znanja i razviju nova prijateljstva. Namjera organizatora bila je da kroz aktivnosti izvrše mapiranje umjetnika i umjetničkih inicijativa s ciljem izrade svojevrsne interaktivne karte koja će sadržavati informacije o umjetnicima i koja bi trebala stvoriti pretpostavke za razvoj saradnje i unapređenje omladinske urbane kulture uopće.

Na Festivalu su učestvovali brojni demo-bendovi, fotografi, umjetnici i muralisti. Također su održani koncerti Ramba Amadeusa i Zostera te predstave Teatra mladih iz Goražda i SARTR-a iz Sarajeva. Održane su radionica perkusija, žonglerska radionica te razgovor o temi “Društvena odgovornost umjetnika” koji je vodio Dino Mustafić kao i mnoge druge aktivnosti.

Svi festivalski događaji su bili organizovani u sklopu kompleksa Muzeja „Bitke za ranjenike na Neretvi“ u Jablanici.

Azra Sorguč, učenica Gimnazije “Visoko” IIId, na konkursu raspisanom za crtanje murala ušla je među osam najboljih i učestvovala na Festivalu. Murali su bili rađeni na platnima velikih dimenzija te bili izloženi u Muzeju “Bitka za ranjenike na Neretvi” u Jablanici. Produkcija “Triljud” je napravila kratki film o Festivalu u kojem je učestvovala i Azra.

Ovaj festival je pokazatelj da su naši učenici aktivni i uvrijeme ljetnog odmora. Azri čestitamo na učešću, rezultatu i želimo joj još mnogo dobrih druženja u svijetu umjetnika.

Liknk na kojem možete pogledati i film nastao za vrijeme festivala je https://youtu.be/iWafcNQGFc4