ČAS NOVINARSTVA SA MAHIROM ŠAHINOVIĆEM

Nama je novinarstvo trenutno hobi, ali možda jednog dana to nekome od nas postane zanimanje. O novinarstvu smo ovaj put učili od Mahira Šahinovića, bivšeg novinara Radija „Q“, Televizije „Hayat“ i Centra za istraživačko novinarstvo – novinara nagrađivanog međunarodnim priznanjima.

Novinarska sekcija već drugu godinu aktivno radi, redovno prati i promoviše rad Gimnazije “Visoko“. Na čelu sekcije, a ujedno i glavna urednica je profesorica Bosanskog jezika i književnosti Razija Šahinović. Cilj ovog druženja je bio učiti o pisanju tekstova, novinarskoj fotografiji, novinarstvu općenito i slušati o iskustvima našeg gosta.

U subotnje jutro učenicima je ponekad teško zadržati pažnju, a Mahir je uspio i držao ih zainteresovanim skoro dva sata. Učili smo kroz primjere, razgovor i greške.

Posao istraživačkog novinara, kakvim se Šahinović bavi, iziskuje mnogo truda, ali često zna biti i opasan. Pričao nam je o svojim počecima i time nagovijestio ono s čime bismo se mogli susresti ukoliko jednog dana odlučimo postati novinari.
Ono što nam je svima ostalo u pamćenju jeste rečenica: “Okej je napraviti grešku!“ Više puta je ta rečenica odzvonila prostorijom i svaki put je imala više smisla. Naime, kao mladi svi griješimo. Pišući novinarske tekstove, često možemo naići i na odobravanja i negodovanja. Bitno je u početku prihvatiti vlastitu grešku, naučiti nešto iz toga, ispraviti je i kasnije se truditi da do nje ne dođe. Naglasio je da iz sitne greške proizlaze velike ako ih na vrijeme ne ispravimo.

Jedan od ciljeva našeg druženja bio je naučiti šta je to dobar novinarski tekst, šta se može napisati, a šta ne smije, koliko su pretpostavke kobne greške i kakve posljedice neprovjerene informacije mogu donijeti.
Ovo druženje smo na kraju zasladili i slatkišima kojima nas je častila lektorica Novinarske sekcije. Amili Mešanović želimo sretan rođendan, a Mahiru se zahvaljujemo na korisnim savjetima i izdvojenom vremenu.

Tekst: Aida Selimović 4.a
Fotografije: Ajla Čaušević 3.e