Ekskurzija 55. generacije Gimnazije “Visoko”

Putovanja su nešto sto se vječno pamti. Ekskurzija ovogodišnjih matranata svakako da će im ostati u lijepom sjećanju. Pojedini se znaju našaliti i reći da se nekih stvari i ne sjećaju, aludirajući na to da im je bilo predobro. Činjenica da se o ovom našem putovanju pričalo par sedmica prije samog polaska, ali par sedmica i nakon dolaska, govori o kvaliteti tog putovanja.
Naše putovanje počelo je 14. septembra i trajalo desetak dana. Putovali smo kroz Hrvatsku, Sloveniju, Italiju, Francusku te na koncu stigli na konačno odredište u Španiju.
Ono šta smo prvo vidjeli i istražili na neki način, bila je Venecija. Venecija nam je postavila visoke standarde jer nas je istinski oduševila. Imali smo sreću jer nas je vrijeme poslužilo i nismo osjetili neugodne mirise Venecije. Zahvaljujući našim vodičima saznali smo mnogo toga o samom gradu. Poznati “Most uzdaha” većina vezuje za neku ljubavnu priču, no istina je da se u blizini nalazi zatvor te da su zatvorenike nakon što ih osude na smrtnu kaznu izvodili na taj most kako bi mogli dočekati izlazak Sunca i na taj način oprostiti se sa životom. Nakon toga noć smo proveli u gradiću Lignano Sabbiadoro gdje je bila nekolicina bosanskohercegovačkih škola s kojima smo sklopili prijateljtva i iskoristili zajedničko vrijeme.
Sljedećeg dana smo obilazili Veronu. Posjetili smo Julijinu kuću, imali priliku vidjeti kip Dantea Aligerija, jesti čuveni kebab i još mnogo toga. Bilo je simpatično posjetiti fast food upravo gdje prodaju kebabe. Nakon kraćeg razgovora, gdje su zaposleni shvatili odakle dolazimo, pustili su našu muziku i vjerovatno nikad više nećemo doživjeti da u jednoj veronskoj ulici, žargonski rečeno, “drma” Seka Aleksić.
Sljedeća destinacja je konačno bila Španija. Svako od učenika ima svoju verziju priče i nešto što ga posebno oduševilo, no svi smo mišljenja da su naša očekivanja itekako ispunjena. U Španiji smo boravili pet dana. Svaki dan imali smo ponuđene fakultativne izlete. Dan bi započnjao doručkom i za veliku većinu bi završavao u sitnim večernjim ili bolje rečeno ranim jutarnjim satima, kada bi pokušali uhvatiti koji momenat sna.
Kraljevina Španija smještena je na jugozapadu Evrope te je samim svojim položajem dosta udaljena od nas, što znači da se i naše kulture dosta razlikuju. Jedan od edukativnih izleta bio je onaj kada smo posjetili Castel Medieval. Utisci onih koji su prisustovali tome su i više nego odlični. U areni, koja je pravi prikaz njihove kulture, uživali smo u srednjovjekovnom ambijentu i borbi vitezova. Supa se pila iz zdjele, pile jelo rukama i naravno, na kraju pila sangrija, poznato špansko piće. Muzikom i trpezom dočarano je vrijeme u kojem su se oni borili za ruku princeze. Atmosfera je bila napeta, kako zbog muzike, tako i zbog situacije na areni, gdje su se dobre i loše strne borile. Nakon toga na red je došao flamenko, tradicionalni ples ljubavi i strasti koji je upotpunio nastup najboljeg plesača.
Lloret de Mar je gradić koji nudi mnoga toga. Nedaleko od njega nalazi se Barselona u čiji smo obilazak išli drugi dan. Portaventura, Katamaran, Tropics su samo dio velike slagalice koja sačinjava predivne trenutke provedene u Španiji. Zanimljiva činjenica jeste da iako u stranom gradu, kilometrima udaljeni od doma, na svakom ćošku ste mogli čuti naš jezik. Dosta bh. škola je boravilo tamo baš kada i mi pa je i to svakako utjecalo na samo uživanje u ekskurziji.
Naravno, sve što je lijepo kratko traje pa je tako uslijedio i naš odlazak iz Lloret de Mara, ali naše putovanje se nije tu završilo.
Na povratku smo imali priliku posjetiti jedan od najljepših, ali i najskpljih gradova Francuske – Cannes. Prije Cannesa, boravili smo u čuvenoj parfimeriji u blizini grada Grasse.
Cannes leži na Azurnoj obali i nudi mnoštvo prelijepih plaža. Jedna od tih plaža je upravo ona iz filma sa Mr.Beanom kada on posjećuje čuveni filmski festival u Cannesu. Monako i Monte Carlo su svakako bili najluksuznija mjesta gdje smo bili tokom našeg putovanja. Mnoštvo skupocjenih automobila, luksuzne građevine i mnogo drugih stvari tjeraju vas da govorite samo u superlativu o ovim mjestima.
Zatim, na koncu, Milano, grad mode. Grad u kojem smo dočekali svitanje i proveli devet sati. Uvjerena sam da svaki učenik ima avanturu iz Milana koju će prepričavati. Očarani ljepotama Milana, uslijedio je povratak u realnost, odnosno u našu Bosnu i Hercegovinu.
Platiti flašu vode 5€ je nepojmljivo ili hljeb 3€, ali tamo nas je to dočekalo. Naravno, nije ni tamo svagdje isto, ali je sve to u pet deka, što bi se reklo.
Proveli smo fantastičnih deset dana, stvorili priče koje ćemo prepričavat godinama, posjetili mjesta na koja možda nikada više nećemo otići i ono najvažnije, družili se i uživali.
Ovom prilikom zahvaljujemo se našim divnim profesoricama, profesorima i direktoru koji su pazili na nas, bili puni razumijevanja i uljepšali nam ovo putovanje. Zahvaljujemo se i agenciji Biss Tours, vodičima i šoferima koji su itekako imali razumijevanja za naše godine i potrebe.
Budućim generacijama želimo iskustvo kakvo smo i mi imali te kako su i nama govorili: “Pamet u glavu i uživajte!”

Aida Selimović 4.a