GIMNAZIJA NAS UČI NAJVAŽNIJIM LEKCIJAMA ŽIVOTA

“Bog nije nijedne religije.” (Mahatma Gandi)

U petak 19.10. 2018. godine učenici 4. razreda su išli u Sarajevo, grad u kojem se vijekovima prepliću i naporedo egzistiraju različite religije i različiti sakralni objekti. Cilj ove posjete je bio naučiti da su sve religije jednake i da se svi trebamo voljeti i poštovati.

U slopu izučavanja predmeta Kultura religija, sa profesorima Midhatom Čakalovićem i Mirzetom Hindijom posjetili su glavne vjerske objekte u Sarajevu i naučili mnogo o njima.
Kultura religija je predmet koji učenici izučavaju u četvrtom razredu i kao cilj ima upoznati nas sa arhitekturom, slikarstvom, historijom i drugim elementima svake religije. Ovo je važan predmet jer živimo u državi u kojoj se prepliću razne kulture i religije:
judaizam, katoličanstvo, islam, pravoslavlje… Posjetili smo Gazi Husrev-begovu džamiju, Katedralu Srca Isusova, Sabornu Crkvu Rođenja Presvete Bogorodice i Muzej Jevreja koji je smješten u najstarijoj sinagogi u Sarajevu. Svaki objekat ima svoju priču i svaka je prelijepa. Slušati ljude koji pričaju o svojim vjerama i objektima u kojima obavljaju molitve bilo je predivno iskustvo. Neke činjenice su bile nove i drugačije za nas, ali svejedno smo vrlo rado i sa pažnjom slušali svaki detalj.
Vratili smo se puni utisaka, a što je još važnije, naučili smo lekciju koja se ne može mjeriti sa lekcijama koje smo dosad učili u školskim klupama.
Vjere ne dijele ljude, vjere nas spajaju.

Tekst: Ilma Kazaferović 4.a
Foto: Amila Mešanović, Aida Selimović, Hana Karavdić i Ilma Kazaferović 4.a