OGLEDNI SAT IZ BIOLOGIJE: SVIJET BEZ BILJAKA BIO BI JEDNA VELIKA PUSTINJA

Ogledni časovi u Gimnaziji “Visoko” su jedni od najzanimljivijih i najkreativnijih časova. Pod mentorstvom profesora na tim časovima učenici često preuzimaju odgovornost i sa svojim kreativnim idejama i stečenim znanjem rade potrebne zadatke, pokazujući stečeno znanje i sposobnosti.

Odličan primjer jednog kvalitetnog oglednog časa jeste čas iz Biologije sa 3. c razredom i profesoricom Mulijom Mehmedagić. Tema časa je bila “Anatomija i morfologija biljaka”.

Učionica je bila divno ukrašena slikama, plodovima i lišćem svih jesenjih boja, što je davalo posebnu čar času. Učenici su bili podijeljeni u 4 grupe i svaka od grupa je govorila o jednom dijelu biljke. U uvodnom dijelu učenici su nam kroz teoriju i primjere objašnjavali tipove i funkcije određenih dijelova biljke, a zatim su nam putem laboratorijskih vježbi i mikroskopiranja pokazali šta se nalazi u samoj srži nekog dijela biljke. Najzanimljiviji dio časa činila je degustacija jela i poslastica koje su pripremile učenice, koristeći plodove i listove onoga o čemu su prezentirale.

Sve pohvale učenicima i profesorici Muliji Mehmedagić na odlično prezentiranoj nastavnoj jedinici.

Tarik Omerbegović 3.c