PROMOCIJA KNJIGE AJLE ČAUŠEVIĆ U NAŠOJ ŠKOLI

U prostorijama naše škole održana promocija knjige “Misli, svijet i 21. vijek” mlade autorice i učenice 3. razreda Gimnazije Ajle Čaušević. Prisutnim se obratila profesorica bosanskog jezika Raza Šahinović, Ajlina velika podrška. Ajla i sama kaže da je mnogo naučila od nje iako joj nije predavala. Profesorica Raza nam je rekla da Ajla piše jednostavnim stilom jednog učenika koji posmatra svijet oko sebe. O Ajlinom pisanju govorila je i profesorica arapskog jezika Nezira Lopo, istaknuvši samu vrijednost vraćanja umjetnosti i pisanju.

Živimo u svijetu gdje su prave vrijednosti poput ljubavi i sreće izgubile smisao, a sve se više pažnje pridaje materijalnim stvarima.
Mlade treba podstaknuti da nastoje promijeniti svijet, a to će uspjeti prvo ako krenu od sebe. Ova knjiga nam treba biti putokaz ka pravom putu, nekom boljem vremenu, kako ga Ajla naziva “staro dobro vrijeme”.

*Draga Ajla, obzirom da si imala dvije promocije knjige, kakvi su tvoji utisci? Da li si zadovoljna kako su drugi prihvatili tvoju knjigu?
Moram da budem iskrena i da kažem da sam više nego zadovoljna i sa promocijama i sa prodajom knjige, a prvenstveno me raduje činjenica da su ljudi prihvatili moju knjigu onako kako sam to željela.

*Šta je bila tvoja najveća inspracija tokom pisanja?
Nisam imala neku određenu inspiraciju, a tema moje knjige jeste takva da inspiraciju čovjek može naći svakodnevno svuda oko sebe.

*Da li je teško uskladiti sve školske obavaze, obzirom da si aktivistica i članica raznih visočkih udruženja?
Pa moram da priznam da postoje momenti kada zaista jeste teško uskladiti sve obaveze koje imam, ali uz dobru organizaciju nije nemoguće.

*Imaš li podršku svojih vršnjaka, šta oni misle o temama koje si spomenula u djelu, jer si se dotakla mladih današnjice?
Knjiga je u potpunosti namijenjena današnjim mladim ljudima, ustvari mislim da svi moji vršnjaci imaju isto ili slično mišljenje kao ja.

*Vjerotno je bilo onih koji su rekli “ne, ti to ne možeš ili ismijavali tvoj rad”. Kako se osjećaš sada kada si dokazala suprotno?
Da, upravu si i nevjerovatno da podršku nisam dobivala od ljudih koji su mi je trebali dati, zbog nedostatka te podrške bilo je momenata kada sam sumnjala sama u sebe, ali na kraju sam sve prevazišla i mogu slobodno reći izašla kao veliki pobjednik uzdignute glave.

*Ko je bio tvoja najveća podrška?
Moji roditelji, naravno. (Mama, hvala ti! hahah)

*Mnogi kažu da su u tvojim pjesmama pronašli sebe i svoje stavove, ali ipak ne poduzimaju ništa da bi promijenili sebe. Šta misliš šta je to neophodno za promjenu?
E to sam pitanje čekala. Vjerovala ili ne, odgovor je jako jednostavan, upravu si, mnogi se slažu s mojim mišljenjem i stavovima i ono što svi trebamo poduzeti je da KAŽEMO OTVORENO SVOJE MIŠLJENJE!

*Da li bi nam mogla izdvojiti jednu posebno dragu pjesmu i reći šta te insprisalo da je napišeš?
Zapravo ne bih, jer svaka ima posebnu poruku i na svoj način je za mene jedinstvena.

*Koji su tvoji planovi za budućnost, da li će još jedna knjiga ugledati svjetlo dana u skorije vrijeme?
Sada trenutno nemam u planu pisati drugu knjigu, jer zaista imam jako puno obaveza, a škola mi je najbitnija. Mada, oni koji me poznaju, znaju da ništa nije nemoguće!

*I za kraj, šta bi htjela poručiti čitaocima?
Ne bih da budem dosadna pa ću im poručiti samo jednostavno i kratko: da biste ostvarili svoje ciljeve, morate da kažete svoje mišljenje!

Učenici i profesori su knjigu mogli kupiti po simboličnoj cijeni od 5 KM, a sav prikupljeni novac Ajla će donirati djeci sa posebnim potrebama.

Želimo puno sreće našoj Ajli u budućim projektima i nadamo se da ćemo čitati još tvojih pjesama.

Esma Frljak, 3. d