SVE RELIGIJE IMAJU ISTI CILJ: UČE NAS LJUBAVI I LJEPOTI RAZLIČITOSTI

Ogledni časovi, ali i časovi van školskih klupa, nam pomažu da sagledamo svijet iz druge perspektive, razvijamo kritičko mišljenje i otkrijemo zanimljivije načine učenja.
Učenici 4. razreda jezičkog izbornog područja su imali priliku svoje utiske i prikupljeno znanje o posjeti sakralnim objektima u Sarajevu pokazati na oglednom času iz Kulture religija.

Cilj izučavanja ovog predmeta jeste upoznavanje religija, razvijanje tolerancije i ljubavi prema različitom.
Ovakva iskustva nas uče spoznajama koje ne bismo mogli naučiti sjedeći u školskim klupama. Sa profesorom Čakalovićem smo se prisjetili detalja posjete i podijelili svoja mišljenja i iskustva.

Svaka religija i svaki vjerski objekat je poseban na svoj način i ima nešto posebno i zanimljivo. U Begovoj džamiji to su bili interijer i kupola, u Katedrali Srca Isusova gotički stil gradnje, ali i orgulje i vitraži na prozorima. Sabornu crkvu krase upečatljive ikone i oltar a u Muzeju Jevreja jednostavnost građevine i sveti ormar.

Divna poruka ovog oglednog časa jeste da vjere treba da nas spajaju i da različitosti treba njegovati i cijeniti. Nije bitno ko je kakve religije jer bi nas sve ljudskost trebala spajati.

Karavdić Hana 4. a