TERENSKA NASTAVA: POSJETILI SMO BOBOVAC

Bobovac je najznačajniji i najbolje utvrđeni grad srednjovjekovne Bosne koji i nije tako pristupačan pa se do njega ne može olahko stići. Vrijedilo je dugo hodati, mada smo sa izleta kući donijeli, kao uspomenu, upalu mišića koja nas je nekoliko dana podsjećala na izvrsnu avanturu.
Kada smo napustili autobuse prvo smo čuli životnu priču posljednje bosanske kraljice Katarine Kotromanić. Iskoristili smo priliku pa se i slikali pored njene statue.
Kasnije smo obišli Franjevački samostan Kraljeva Sutjeska gdje nas je toplo dočekao sveštenik koji nas je poveo kroz samostan i upoznao sa svim onim što smo vidjeli, počev od starih knjiga pa do oružja i oruđa, te odjeće koja je bila moderna u stara vremena.
Kao što svemu dođe kraj, došao je i kraj našem obilasku samostana, te smo krenuli u avanturu na Bobovac.
Sve vrijeme smo pješačili kroz divnu šumu, a naša pluća su imala idealnu priliku da napokon rade ono zbog čega i postoje, odnosno da se nadišu čistog i svježeg zraka. Osim čistog zraka pogled je bio neodoljiv cijelim putem koji smo prešli pa smo dosta fotografisali kako bi i drugi mogli uživati u ovjekovječenom krajoliku.
Nakon dugog pješačenja napokon smo stigli na planirano mjesto. Svi smo jedva dočekali da sjednemo i da iz te nama omiljene poze uživamo u pogledu koji se nudio našim očima. Družili smo se i razgovarali.
Čas historije u prirodi je mnogo interesantniji. Profesorica Hedija Sarač nam je pričala o kraljevskom mauzoleju koji je prvobitno bio klasična crkva koja je kasnije pretvorena u kapelu.
Sa Bobovca smo se uputili prema močvari sa kojom nas je profesorica biologije Mulija Muhamedagić detaljno upoznala. Bilo je pokušaja da napravimo fotografije životinja nastanjenih u tom okruženju, ali svi su se uspjeli dobro isprljati u izdašnom blatu kao pratećem rekvizitu koje nam je močvara ponudila.
Profesor geografije Mirzet Hindija nam je cijelim putem također davao informacije o predjelima kroz koje smo prolazili.
Cilj ove terenske nastave je ostvaren: učili smo i zabavljali se.

Amina Basarik 3.d
Ilma Kazaferović 4.a
Foto: Sara Lemeš 4.c