SREDNJOŠKOLCI SU POD STRESOM

U Gimnaziji “Visoko” je povodom nadolazećeg Međunarodnog dana srednjoškolaca održana radionica “Mentalno zdravlje”.

Svake godine srednjoškolci Evrope se bave novom temom pred 17.11, a ove godine to je mentalno zdravlje srednjoškolaca. Prepoznavši stresnu okolinu i situacije kroz koje srednjoškolci svakodnevno prolaze, odabirom ove teme žele ukazati na važnost prepoznavanja problema. Cilj radionice je podići svijest o mentalnom zdravlju i osjetljivosti srednjoškolaca, kao i potaknuti na bolju komunikaciju i upućenost uprave školskih ustanova u važnost ovog problema.

Ove godine je Lokalni tim “Visoko” ASuBiH odlučio održati radionicu u našoj školi. Radionicu su vodili učenici trećeg i četvrtog razreda Ajla Čaušević i Bakir Alijagić, a ciljna grupa su bili učenici prvih i drugih razreda. Zadatak je bio osnažiti ih.

Radionica je realizirana kroz razgovor o mentalnom zdravlju, panel-diskusije, grupne izazove u rješavanju problem te na samom kraju i anonimno anketiranje učenike o njihovom mentalnom zdravlju.

“Na ovoj radionici učenici su mogli saznati šta je to mentalno zdravlje, kako se nositi s problemima te razmijeniti iskustva. Drago mi je što sam imala priliku voditi ovu radionicu zajedno s Bakirom. Odlično je što je ove godine izabrana baš ova tema, jer srednjoškolci su pod stresom, a sa stresom se svi nose na drugačiji način. Ova tema je previše važna da se ignorira”, rekla nam je Ajla Čaušević.

Lejla Hot 3. d