DAN SREDNJOŠKOLACA: MI OSTAJEMO!

”Kad si sretan, ti u Bosni ostani,

Kad si sretan, ti u Bosni ostani,

Kad si sretan i kad boli,

Djedovinu ti sad voli,

Kad si sretan, ti u Bosni ostani!”
(MreVUK)

Prvi put nakon dugo vremena učenici Franjevačke klasične gimnazije, Mješovite srednje škole “Hazim Šabanović”, Medrese “Osman ef. Redžović” i Gimnazije “Visoko” pokazali su snagu jedinstva i zajedno izašli na ulice kako bi pokazali da im je stalo do budućnosti, da se žele boriti i ostati u Bosni i Hercegovini.

17. 11. 1939. godine nacističke vlasti su ugušile revoluciju praških studenata, zatvorile sve visokoškolske ustanove, sudente poslali u logore, a mnogi su strijeljani bez suđenja. Danas se 17. 11. obilježava kao Međunarodni dan srednjoškolaca, a kroz historiju su na ovaj datum studenti i srednjoškolci često skretali panju na svoj položaj i probleme u društvu.

Aktivnosti vijeća učenika visočkih srenjoškolaca su održane 16. 11. i poslali su snažne poruke. Tarik Halilović, predsjednik Mreže vijeća učenika Zeničko-dobojskog kantona i Vijeća učenika Gimnazije “Visoko”, kaže da je “tema ovogodišnjeg Dana srednjoškolaca ‘odliv mozgova'”.
Zastrašujući je podatak koliko mladih svakodnevno napušta BiH.

Okupljanje je počelo ispred KSC “Mladost” Visoko u 13 sati. 170 visočkih učenika je nosilo medicinske maske sa znakom X, simboličnim znakom “zaraze” od odlaska iz Bosne i Hercegovine. Šetnjom sa transparentima do Općine Visoko i petominutnom šutnjom su željeli iskazati svoje nezadovoljstvo stanjem u Bosni i Hercegovini, a cilj je potaknuti učenike da se aktiviraju i bore za svoju budućnost.
“Nadamo se da će ova poruka tišine doći do onih odgovornih za nju i da ćemo uspješno prenijeti našu poruku na mlade”, rekao je Halilović.

Predstavnici Vijeća učenika Franjevačke klasične gimnazije rekli su nam:
“Mi želimo bolju budućnost za sebe i svoje potomke, a to ćemo pridobiti jedino ako ostanemo i na taj način započnemo niz promjena u različitim segmentima. Jedinstvom svakako možemo doći do samoga cilja. Bez jedinstva nema ničega!”

Iz Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini skreću pažnju na problem “dvije škole pod jednim krovom” kroz poruku:
Vi nas dijelite u obrazovanju, a van granica nas ne dijele!

Tekst: Ilma Kazaferović 4. a i Lejla Hot 3. d
Fotografije: Tarik Omerbegović 3. c