GIMNAZIJALCI SNIMILI DOKUMENTARNI FILM SVAKI PROBLEM IMA RJEŠENJE

Da li biste otišli psihologu na razgovor da imate problem? Kako biste se osjećali? Neugodno? Rasterećeno? 
Ja sam bila kod psihologa. Razgovarali smo o ljubavnim problemima. Bila sam nervozna, uzbuđena, čak i prestrašena jer nisam znala kako će to izgledati, šta će me pitati, da li ću imati odgovore na sva postavljena pitanja. Bilo mi je teško govoriti o ljubavnim problemima jer sam smatrala da je to nekako moja najprivatnija stvar.

Moram vam otkriti istinu: nije „boljelo“. Naprotiv, bilo je vrlo ugodno i relaksirajuće prepustiti se stručnjaku da me vodi kroz naizgled nerješiv problem. Shvatila sam: SVAKI PROBLEM IMA RJEŠENJE!

Naime, moj odlazak psihologu je zapravo dio projekta pod nazivom „Svaki problem ima rješenje“ na kojem sam radila sa svojim vršnjacima: Selmom Bekrić, Emirom Aščalićem, Enom Prohić, Eminom Haznadar te Ajlom Čaušević iza kamere. Pokretač ovog projekta su profesorica Bosanskog jezika i književnosti Gimnazije „Visoko“ Razija Šahinović i psihoterapeutkinja Centra za mentalno zdravlje iz Visokog Nermina Vehabović-Rudež.

Snimili smo dokumentarac o tome kako izgleda odlazak na razgovor kod psihologa i time smo željeli zapravo pomoći mladima, ohrabriti ih u odluci da posjete psihologa ako imaju problem koji im se čini nerješiv. Ovaj projekt pokriva pet problema sa kojim se najčešće susreću adolescenti između 15 i 18 godina: problemi u školi, problemi ovisnosti, problemi sa roditeljima i prijateljima te ljubavni problemi. Svako od nas pet je glumio da ima jedan od navedenih problema, a Nermina nas je provela kroz razgovor kako bi pokazala kako možemo da utječemo na naše stanje i krenemo u akciju rješavanja tog problema.

Nermina Vehabović-Rudež je jedna jako prijatna žena koja nam je pomogla da se opustimo pred kamerama i otvoreno pričamo o nekom problemu. Razgovor je obavljen kroz realitetnu terapiju. Zamolila sam Nerminu da nam objasni taj pojam.
„Realitetna terapija polazi od razumijevanja da je čovjek unutarnje motivisan i potaknut svojim psihološkim potrebama i da sam upravlja svojim ponašanjem, što klijentu omogućava da sagleda svoje teškoće iz druge perspektive i otkrije bolje načine za postizanje vlastitog zdravlja. Razumijevanje na kojem se bazira pogled realitetnog terapeuta na čovjeka i njegove teškoće poznat je kao teorija izbora“, objasnila je Nermina.

Iskreno, mogu vam reći da je teško stati pred kameru i pričati o sebi, ali isplatilo se. Shvatila sam da je bitno svoje probleme podijeliti sa prijateljima, roditeljima ili psihologom i da nema nerješivih problema. Nekada toliko potonemo u problem da ne vidimo izlaz, a potrebno je da nas neko samo „okrene“ da ga sagledamo iz drugog ugla.

Ovim projektom želimo povećati svijest mladih ljudi i pokazati da postoji izlaz iz svake situacije jer ugao gledanja je jako bitan u rješavanju problema. Poručila bih svima koji misle da imaju neki problem i ne znaju kako se nositi s njim da posjete psihologa jer će na taj način čuti drugo mišljenje o svom problemu i naći rješenje.
Svaki problem ima rješenje!

Sara Lemeš 4. c