KURS ISLAMA U ŽIVINICAMA

„Jedna knjiga, jedna olovka, jedno dijete i jedan učitelj mogu promijeniti svijet”. (Malala Yousafzai)

Članovi sekcije „Kurs islama“ sa prof. Midhatom ef. Čakalovićem su pethodnu subotu proveli u Živinicama, družeći se sa mladima tog grada i razgovarajući o mladosti, jako bitnoj temi. I prethodnih godina visočki gimnazijalci su se družili sa mladima iz Živinica zahvaljujući ovoj sekciji.

Nakon predivnog dočeka učenici su se uputili ka mješovitoj srednjoj školi u Živinicama gdje je u amfiteatru upriličeno izlaganje članova sekcije iz Živinica i članova naše škole o temi „Mladost kao šansa“. Iako je ista tema posmatrana sa različitih tački gledišta, zaključak grupa je bio isti, a to je da samo znanjem možemo mijenjati svijet nabolje. Govorili su i profesor iz Živinica kao i profesor Čakalović koji je naglasio da trebamo biti ponosni na svoje ime, prezime, mjesto iz kojeg dolazimo, da se trebamo boriti za sebe, svoje stavove i nikome ne dozvoliti da nas potcjenjuje.

Nakon izlaganja domaćini su nas ugostili u predivnoj prostoriji koja je uređena u bosanskohercegovačkom duhu i uživali smo u tradicionalnoj sofri koju su pripremili za nas.

Slobodno vrijeme učenici su iskoristili da se upoznaju sa gradom i svim njegovim znamenitostima. Umorni, ali ipak sretni, učenici su se vratili motivisani i svjesni važnosti znanja i obrazovanja.

Tekst: Lamija Hašimović 3. e
Fotografije: Ajla Mušija 3. d