LJETNA ŠKOLA UČENJA TURSKOG JEZIKA I NAGRADA ZA UČENICE NAŠE ŠKOLE

Vrijediš onoliko koliko jezika govoriš!

U periodu od 1. jula do 10. augusta 2018. godine 21 učenica Gimnazije “Visoko” je učestvovala na ljetnoj školi učenja turskog jezika kroz kreativne radionice. Projekat je realizovan u organizaciji Centra “Litteartus” i “Iyim Yayma Cemiyeti” iz Istanbula.

Učesnici ovog kursa su učili o truskoj kulturi i samom jeziku kroz rad na određenim programima:

1. osnove turskog jezika

2. ebru tehnika – tehnika slikanja na vodi

3. tezhip tehnika – tehnika crtanja

4. kaligrafija – tehnika lijepog pisanja

Sve radionice su vodile profesorice iz Istanbula koje su na interesantan, kreativan i interaktivan način podučavale navedenim tehnikama i jeziku. Polaznici su kroz druženje i zabavu učili i postajali bogatiji za još jedan jezik. Zanimljive tehnike slikanja i crtanja su stvarale motivaciju za rad, učenje i upoznavanje turskih tradicionalnih vještina.

U Kulturnom centru “Altindag” održana je svečana dodjela certifikata polaznicima i nagrada najuspješnijim. Visoko je bilo domaćin ove svečanosti kojoj su prisustvovali učenici naše općine, ali i drugih gradova u kojima je realizovan ovakav projekat. 
Nagrada za najuspješnije polaznike ove ljetne škole je odlazak u Tursku i usavršavanje turskog jezika.

Direktor naše škole Samir Purešević je primio zahvalnicu za podršku ovom projektu, a među najboljim koji odlaze u Tursku su se našle i učenice naše škole:

Trgo Nudžejma, Breščić Hana i Slijepčević Amila.

Učenice će, bez sumnje, predstaviti našu školu, ali i grad u najboljem svjetlu!

Amila Slijepčević 2. a