POSJETA NARODNOM POZORIŠTU U SARAJEVU

Učenici četvrtih razreda Gimnazije “Visoko” su sa profesoricama Bosanskog jezika i književnosti 5. decembra posjetili Narodno pozorište u Sarajevu. Poseban doživljaj i emociju izazvala je predstava Gazi Husrev-beže ili: Bukagije.

Nešto više od dva sata uživali smo u priči o životu Gazi Husrev-bega i dešavanjima u Bosni u osmanskom periodu. Tematika kojom se učenici četvrtih razreda trenutno bave na časovima Bosanskog jezika i književnostikroz Andrićeva, Selimovićeva, Sušićeva i druga djela bh. savremene književnosti upravo je Bosna, njen položaj i narod kroz historiju. Ovo je bila odlična prilika za naučiti nešto novo, ali i vidjeti historijska dešavanja kroz umjetnost.

Ulogu Gazi Husrev-bega odlično je odigrao Aldin Omerović, ali mi smo bili oduševljeni i ponosni na našeg Visočanina Emira Fejzića, bivšeg učenika Gimnazije „Visoko“. Prepoznali smo većinu glumačke postave sa TV ekrana.

Narodno pozorište u Sarajevu osnovano je 1919. godine, a svečani čin otvaranja desio se 1921. godine. U počecima svog poslovanja Narodno pozorište je djelovalo kao dramski teatar. U pozorište je nemoguće ući i ne oduševiti se.

Predstava je bila odlična, a ukoliko neko poželi da je pogleda, imat će priliku 20. decembra kada se predstava ponovno igra.

Tekst: Selimović Aida 4. a
Fotografije: Tarik Omerbegović 3. d i Emrah Jamaković 4. d