ŠKOLSKA BIBLIOTEKA BOGATIJA ZA VIŠE STOTINA NOVIH NASLOVA

„Soba bez knjiga je kao čovjek bez duše.” (Ciceron)

U aprilu 2018. godine je Federalno ministarstvo za obrazovanje i nauku raspisalo nekoliko javnih poziva na koje su mogle aplicirati sve škole iz FBiH. Gimnazija „Visoko“ je aplicirala za nabavku knjiga za školsku biblioteku i dobila maksimalan iznos od 5.000 KM.

Najzaslužnije za ovaj projekat su sekretarica Selma Kilalić te bibliotekarka naše škole Nezira Lopo. U saradnji sa Aktivom bosanskog jezika Gimnazije „Visoko“ odlučeno je koje su knjige neophodne te je pronađena izdavačka kuća preko koje su nabavljene knjige. Akcenat je bio na nabavci školske lektire. 
Pozvani su i profesori stranih jezika da izaberu neke naslove za unapređenje nastavnog procesa učenja stranih jezika. Profesorica Engleskog jezika Nasiha Pašić-Alijagić je dala prijedloge i nabavljeno je nekoliko naslova na engleskom jeziku.

Školska biblioteka Gimnazije “Visoko” je od ove školske godine bogatija za ukupno 320 knjiga i svakodnevno pristižu novi naslovi, a cilj je njegovanja i podsticanja učenika na čitanje. Čitanje je dobar put da razvijamo zdrav odnos prema svijetu i sebi jer čitanjem postajemo bogatiji.

„Ako mislimo da opstanemo kao društvo, a ne da stagniramo ili, pak, da se vraćamo nazad, moramo da čitamo. U današnjem svijetu se uči da bismo imali veliku plaću, ali trebamo njegovati i našu duhovnu stranu kroz knjigu“, poručila je naša bibliotekarka Nezira Lopo.

Mušija Ajla i Esma Frljak 3. d