SPORTSKI TALENTI NAŠE ŠKOLE: TARIK KARAVDIĆ

Kada bi vam neko rekao da se možete baviti onim što volite, ali pritom morate birati između škole, privatnog života i toga što volite, šta biste izabrali? Da li je moguće dobro balansirati?

Tarik Karavdić, učenik Gimnazije “Visoko”, pronašao se u plivanju. Tarik je 3. razred društvenog izbornog područja. Plivanje trenira od svoje 12. godine. Plivanje je počeo trenirati isključivo zbog rekreacije i nije imao u planu postati takmičar.

-Na šta si najponosniji kada je u pitanju plivanje?
Plivanje me naučilo strpljenju. Mislim da je to ono na šta sam najponosniji. Sada imam puno više energije i bolje se osjećam dok treniram. Naravno, uz to dolazi i fizička spremnost koju sam postigao trenirajući, ali i postignuti rezultati na državnim i međunarodnim takmičenjima. Na Ljetnom državom prvenstvu u Banjoj Luci 2017. godine sam osvojio 4. mjesto. Učestvovao sam i na Zimskom prvenstvu u Sarajevu te na Arena CUP-u koji je održan u Mostaru. Ta 3 takmičenja bih izdvojio kao takmičenja na kojim sam se najviše pokazao.

-Šta ti najteže pada u vezi sa treniranjem?
Jedna od najtežih stvari jeste to što na svaki trening moram putovati u Sarajevo, jer u Visokom nema bazen. Tu su se, zapravo, najviše žrtvovali moji roditelji koji su me vozili na svaki trening dok sam bio mlađi.

-Kako uspijevaš uskladiti školu, trening i privatni život?
Trening mi oduzima puno vremena, ali sve je moguće uz dovoljno truda. Kad nešto dovoljno jako želiš, uspiješ to ostvariti. Tako da nađem vremena za sve: i za porodicu, prijatelje i za školu. Bitno je znati kako isplanirati vrijeme i poredati prioritete. Naravno, nekada nisam u stanju stići na sve, ali mi tu u susret izađu i profesori kada znaju da se pripremam za neko takmičenje. Imaju razumijevanja i jako sam im zahvalan na tome, kao i mojoj porodici i prijateljima.

U vrijeme kada nema puno obaveza oko škole Tarik radi i kao trener. Kaže da je to poseban užitak i da mu uvijek bude drago što naučeno može prenijeti i na mlađe i pomoći im da budu što bolji.

“Na treninzima je uvijek zanimljivo i vrijeme brzo prođe”, rekao je Tarik.

Plivanje bi preporučio svima jer je stekao mnoga poznanstva i dosta iskustva za ovo vrijeme koje trenira. Za Tarika plivanje nije samo sport, to je poseban način života.

“Problem naše generacije je što ne vjerujemo u sebe i svoje snove. Ako vam neko kaže da nešto ne možete postići, vi im dokažite suprotno. Pa ako si želio naučiti plesati, plivati ili jahati, učini to odmah”, poručuje Tarik.

Lejla Hot 3. d