USPJEŠNO REALIZOVANA HUMANITARNA AKCIJA

Pomoći nekome kome je pomoć neophodna je lijepa stvar, a pokrenuti i druge da isto učine je još ljepše.

Kamp je istovremeno i dinamičan i sablastan prostor. Dah zaustavlja djevojčica koja se raduje banani… ili djevojčica koja je igranje lutkom zamijenila običnim komadom drveta.
U Hadžićima nas je dočekao prizor na koji nismo znali kako reagovati. Većinu migranata u kampu čine muškarci, ali slike djece su se dublje usjekle.

Gimnazija “Visoko” i Omladinski krug “Nur” su proteklih dana organizovali akciju prikupljanja odjeće, hrane i novca za migrante. Učenici su imali priliku odjeću i novac dostaviti u prostorije škole, a u Galeriji “Kovo” i “Suša” centru su mogli građani donirati i hranu. Ukupna svota novca koju su Visočani zajedno sa gimnazijalcima namijenili za migrante iznosila je 1.065 KM. Zahvaljujući tom novcu kupili smo: rižu, jaja, mlijeko, ulje, tjesteninu, paštete, krompir, krastavce, patlidžan, paradajz, narandže, banana i kekse. U Gimnaziji je prikupljeno mnoštvo neophodne odjeće za nadolazeći zimski period.

Punih gepeka uputili smo se ka Izbjegličkom kampu “Ušivak” u Hadžićima. Sve skupljeno smjestili smo u tri auta i jedan kombi te auto gospođe Azre Velagić-Macić koja nas je uputila na pravo mjesto i ovim putem joj se zajvaljujemo.

Koliko god da smo željeli svima pomoći, bilo je prosto nemoguće. Obzirom da smo kamp posjetili za vrijeme ručka, imali smo priliku i zaviriti u kuhinju. Saznali smo da hranu pripremaju volonteri iz cijelog svijeta.

Kako su svi migranti širom Bosne i Hercogovine u teškoj situaciji, odlučili smo dio prikupljene odjeće poslati u Ključ i time olakšati nadolazeće vremenske neprilike tamošnjim migrantima.

Veliki dio dana smo proveli završavajući ovu akciju. Kući smo došli uvečer, umorni, praznih stomaka, ali pune duše.

Zahvaljujemo se svima koji su se odazvali ovoj akciji!

Aida Selimović 4. a