GIMNAZIJALCI NA TRENINGU MREŽE VIJEĆA UČENIKA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

„Pravo obrazovanje znači podsticanje sposobnosti da se bude zainteresovan za nešto.“ (Sumio Lijima)

U Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom u organizaciji Mreže vijeća učenika Bosne i Hercegovine 9. i 10. februara držan je drugi trening za predstavnike vijeća učenika srednjih škola Zeničko-dobojskog kantona. Treningu su prisustvovali predstavnici Gimnazije “Visoko” Tarik Halilović i Amila Slijepčević.

Zajedno sa ostalim srednjoškolcima Zeničko-dobojskog kantona naši učenici su na dvodnevnom treningu radili na idejama i aktivnostima planiranim za rad Vijeća učenika u drugom polugodištu, ali i na evaluaciji projekata iz prvog polugodišta.

Za drugo polugodište su planirane aktivnosti pod nazivom “30% nas, 70% vas” i “Razgovor ka dogovoru”. Cilj ovih projekata jeste poboljšanje odnosa učenika sa upravom i profesorima. 
“Kad se srednjoškolci slože, grad se očistiti može” je još jedna planirana aktivnosti. Ideja ove aktivnosti je da se očisti okolina, razvija svijest o ekologiji, a na ovaj način srednjoškolci bi zajedno provodeći vrijeme učinili nešto korisno i za svoju zajednicu.
Za kraj polugodišta su ostavljene tradicionalne aktivnosti MreVUK-a “Ostavi trag” i “Dan karijera”.

Edukatori ovog treninga su bili: Samir Purić, Elmin Fehrić i Zlatko Hadžić.

Mnogo pozitivne energije, želje za radom i aktivizmom pokreće srednjoškolce da idu za bolje sutra. Zbog toga, ovakva okupljanja i zajednička druženja nam pomažu i daju veću motivaciju za dalje. Zadovoljni smo jer postoje mjesta na kojima možemo podijeliti iskustva i pozitivne priče.

Amila Slijepčević 2. a