NOSTALGIJA: SAMOSTALNA IZLOŽBA PROFESORA DŽEMAILA SILAJDŽIĆA

“Slike su vizuelna predstava analize snova, podsvjesnih želja kao i halucinacija i slobodnih asocijacija”, rekao je profesor Džemail Silajdžić na otvorenju izložbe.

Veliki broj ljubitelja umjetnosti među kojima su bili i učenici Gimnazije “Visoko” imao je priliku pogledati izložbu profesora Likovne kulture Džemaila Silajdžića pod nazivom “Nostalgija”. Izložba je održana u četvrtak 21. februara u prostorijama Galerije “Likum ‘76”. Profesor je rado odvojio vrijeme da i razgovarao sa predstavnicima Novinarske sekcije naše škole.

Ime “Nostalgija” je dobila po istoimenom filmu velikog ruskog režisera Andreja Tarkovskog, a samo slika Djevojčica i pas inspirisana je direktno ovim filmom.

“Krajolik, kuća, majka, djeca, pas. Sve poredano u sekvencama. Cijela stvar je nostalgična, podsjeća na nešto posebno”, rekao je naš profesor.

Inspiraciju za svoja djela našao je i u književnim djelima “Učenje Don Huana” i “Sto godina samoće”.

Profesor kaže da ova izvanredna književna djela opisuju praksu koja podižu svijest o energiji, postojanju i svjetovima koji postoje van opažajnog polja većine ljudi te da su upravo zbog toga ova djela tako posebna.

Ova izložba se u potpunosti razlikuje od izložbe “Pejzaž i još ponešto” koju je profesor održao 2017. godine, ali za njega je pejzaž, kaže, tema kojoj se uvijek rado vraća.

“Profesor Silajdžić ima jedinstven način slikanja sa kojim se prije nisam susretala. Ima nešto svoje i nešto posebno. Cijenim ga kao profesora i umjetnika. U njemu se vidi jedna jednostavnost koju nam je pokazao kada je pričao o nazivu izložbe”, rekla je Ajla Redžić, učenica Gimnazije koja je ptisustvovala otvorenju izložbe.

Svaka slika sa izložbe je posebna i priča svoju priču. Tu priču svi doživljavamo drugačije. Vežu ih samo jednostavnost i sitnice koje ostavljaju tragove u našim sjećanjima.

Tekst: Karavdić Hana 4. a
Foto: Novinarska sekcija