8. MART U GIMNAZIJI

8. mart, dan koji je posvećen svim ženama ovog svijeta. Svake godine se širom svijeta 8. marta obilježava Međunarodni dan žena. Dan kada se kupuju ruže, prave čestitke i iznenađenja za naše najdraže majke, nane, sestre i prijateljice. 
Ali, šta je zapravo 8. mart i zašto se on obilježava? 
Njime se obilježava požar u fabrici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine u kojem je izgorio veliki broj žena. Ovaj datum predstavlja borbu žena za svoja prava. Iako su se žene širom svijeta uspjele izboriti za ravnopravnost, u nekim državama su one još uvijek manje vrijedne. 
8. marta 1908. godine je 15 000 žena je hrabro koračalo kroz New York, tražeći kraće radno vrijeme i bolje plate. 
1910. godine je održana prva međunarodna ženska konferencija u Kopenhagenu i tada je ustanovljen Dan žena na prijedlog njemačke socijalistice Klare Cetkin. 
8. mart je obilježen u Gimnaziji “Visoko” sa profesoricom Bosanskog jezika i književnosti Almom Skopljak. Učenici 3. razreda su predstavili prezentacijom temu “Zašto 8. mart?”. Mnogi od nas ne znaju zašto se obilježava ovaj datum pa smo na samom početku imali priliku čuti o historijatu 8. marta. Nakon toga, učenice su predstavile nekoliko važnih žena koje su bile značajne kroz historiju. Na kraju su nam se predstavile i učenice Gimnazije “Visoko” koje se bave različitim aktivnostima kao naprimjer novinarstvo, taekwondo, ritmička gimnastika, muzika, folklor, volontiranje, nauka. Kao što je i rekla organizatorica ovog događaja, profesorica Alma Skopljak, cilj same prezentacije je motivisanje svih djevojaka da rade na sebi i da nikada ne odustaju od svog cilja jer se u svakoj od nas nalazi neki talenat.

“Sve ste vi lijepe, a ako ste neobične, drugačije od ostalih ili ako ste stidljive, nema ništa loše u tome. Ne morate biti iste kao svi oko vas.” (Alek Wek)

“Odanost žene treba da bude zaslužena povjerenjem i ljubavlju, a ne varvarskim ritualima.” (Waris Dirie)

Tekst: Ajla Mušija i Esma Frljak 3.d