DEBATNO TAKMIČENJE U ZENICI

U subotu 9. marta održano je kantonalno takmičenje iz debatiranja. Takmičenje je organizovala Mreža vijeća učenika. Tarik Halilović, predsjednik Mreže vijeća učenika i učenik Gimnazije “Visoko”, rekao nam je nešto više o ovom takmičenju:

“Ovo takmičenje iz godine u godinu sve više i više raste pa je organizacioni tim itekako zadovoljan samom činjenicom da je na ovom takmičenju učestvovalo 16 škola. Škole su se takmičile na teme ranije dostavljene: “Žene u BiH imaju jednake mogućnosti kao i muškarci”, “Neadekvatni uslovi doprinose smanjenom broju učenika u školskim klupama” te finalna tema “Tehnološki razvoj čini čovjeka depresivnim”.

Gimnaziju “Visoko” predstavljali su učenici četvrtih razreda, a profesorica Nasveta Turković ih je spremala za takmičenje. Ekipu su činili: Medžida Alihodžić, Emrah Jamaković, Kenan Genjac te Amir Bećković. Takmičenje je održano na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici, a pedagogica Medina Čajdrić provela je cijeli dan s našim takmičarima kao moralna podrška.

Ekipa naše škole, među kojima je i Emrah Jamakovoć, prošlogodišnji najbolji debatant ZDK, takmičenje je završila zauzevši 6. mjesto.

“Prošle godine smo ostvarili zavidne rezultate, ali to nismo uspjeli ponoviti i ove godine. Ako bih mogao izdvojiti jedan faktor koji nas je kočio, rekao bih da je to prevelik fokus na jednog člana, a to su sudije već sugerirale. Sve u svemu, mi smo dali svoj maksimum, ali nijanse su na kraju odlučile. Na kraju smo dobili pohvalu kao izvrsna ekipa, fenomenalno spremna te su pohvalili našu trenericu i profesoricu Nasvetu Turković na fenomenalnom mentorstvu”, rekao je Emrah.

Bez obzira na plasman, naši debatanti kažu da im je ovo bilo jedno lijepo iskustvo iz kojeg se, svakako, može mnogo naučiti.

Čestitamo našem debatnom timu!

Tekst: Aida Selimović 4. a
Fotografije: Emrah Jamaković 4. d