GIMNAZIJALCI NA SNIMANJU EMISIJE ZABRANJENI FORUM: OTIĆI ILI OSTATI?

Aleksandar Hršum je veoma poznato ime u svijetu novinarstva u BiH čiji je talk show “Zabranjeni forum” jedan od najgledanijih u Bosni i Hercegovini, ali i šire. 
Učenici 3. razreda Gimnazije “Visoko” su imali priliku upoznati se s njim, ali i učestvovati u njegovoj emisiji u utorak 26.02.2019. godine. 
Razgovarali smo o obrazovanju u Bosni i Hercegovini, o tome kako ima sve manje učenika u školskim klupama te o tome da li postoji rješenje za ovaj problem koji iz dana u dan postaje sve veći.
Mnogi od nas su se prvi put pojavili u studiju na snimanju neke emisije pa nam je svima, prije svega, ovo jedno veoma lijepo iskustvo koje ćemo dugo pamtiti. 
Imali smo priliku čuti različita mišljenja o aktuelnoj temi tužne istine i hronike jednog nestajanja. Za 5 godina FBiH izgubila 30 hiljada, a RS 17 hiljada đaka. Ovo je problem koji svaki dan sve više i više pogađa naše društvo, ne samo Bosnu i Hercegovinu nego i cijeli Balkan. Zaprepaštava i iznenađuje činjenica koliko svakodnevno ljudi napušta BiH.

Svi bismo trebali razmisliti o ovome problemu, a sistem mladima omogućiti da ostanu i grade ovu domovinu na temeljima dobrog obrazovanja.

Tekst : Ajla Mušija 3.d
Fotografije : Novinarska sekcija Gimnazije “Visoko”