53 GIMNAZIJALCA U IZAZOVU „KLOKAN MATEMATIČAR“

Izazov „Klokan matematičar“ je izazov koji se organizuje svake godine u osnovnim i srednjim školama širom svijeta. Održava se s ciljem promovisanja matematike, otkrivanja „skrivenih“ talenata, ali i korištenja već ranije stečenog znanja učenika kao i da bi se učenici zabavili. Ovom izazovu pristupa više od 6 miliona učenika svake godine. Izazov se organizuje uz pratnju profesora koji je ujedno i koordinator izazova za školu. 
Koordinatorica Gimnazije „Visoko“ je profesorica Rasema Sirćo.

„Klokan matematičar“ je i ove godine održan u Gimnaziji „Visoko“ a učestvovala su 53 učenika. Izazov je imao 2 kategorije: kategorija Junior i kategorija Student. Ono što je zanimljivo jeste da učenik kreće sa nula bodova, a u zavisnosti od broja pogođenih ili promašenih odgovora može dobiti ili izgubiti bodove, tj. biti u plusu ili u minusu. 
„Na početku izazova podijeljene su nam olovke sa tablicom množenja, mali kalendari za 2019. godinu kao i bombone da nas motivišu za dalji rad. Ponuđenih odgovora je bilo pet i bilo je jako teško izabrati samo jedan, imajući na umu da možemo izgubiti bodove ako ne odgovorimo tačno. Jako mi je drago što sam učestvovala jer su svi zadaci logičkog tipa pa sam bila u mogućnosti vidjeti kako se snalazim i u tom polju“, rekla nam je jedna od učesnica izazova „Klokan matematičar“.
Ovaj izazov je bila još jedna odlična prilika za gimnazijalce da pokažu svoje znanje. Ne propuštajte prilike koje su vam pružene, nikada ne znate gdje će vas one odvesti. Možda otkrijete nekog novog sebe i pronađete se u nečemu o čemu niste mogli ni sanjati prije.

Tekst i fotografije: Lejla Hot 3.d