DAN SREĆE BEZ SUNCA

Prvi dan proljeća, a visibabe jedva da smo vidjeli. 
Međunarodni dan sreće, a sretna lica sve rijeđe viđamo.

Nismo tako stari da možemo reći u moje vrijeme je sve bilo drugačije, ali sigurno da pamtimo godine kada smo krajem marta bivali okupani suncem. Danas je bio tmuran dan. Proteklih dana sunce nas je malo grijalo i odjednom nestalo. Je li sa suncem i sreća nestala?

Međunarodni dan sreće uspostavila je Opća skupština Ujedinjenih naroda 2012. godine. U rezoluciji koja odobrava ovaj dan se navodi:

“Opća skupština (…) svjesna da je potraga za srećom temeljni čovjekov cilj, (…) prepoznajući potrebu za inkluzivnijim, pravednijim i uravnoteženijim pristupom gospodarskom rastu koji promiče održivi razvoj, iskorjenjivanje siromaštva, sreću i blagostanje svih naroda (…) odlučuje proglasiti 20. mart Međunarodnim danom sreće”.

Negdje sam pročitala da sreća nije slučajna, sreća je nešto što sami stvaramo. Vjerujete li da je slučajnost da prvi dan proljeća pada baš na ovaj dan? Vjerovatno da, ali ima nešto u tome. Proljeće je vrijeme buđenja, promjena i novih prilika. Dajte priliku sebi, dajte priliku ljudima oko sebe te samom životu. Neka sreća ispuni vas, a vi život ispunite srećom! Kada pomislite na sreću, sjetite se svih junaka koji su se kroz književnost borili za jedan jedini cilj – sreću. Sjetite se svih historijskih ličnosti koji su živote dali da bi dosegli sreću. Uživajmo u sitnicama i ne dozvolimo da oblačan dan nadjača svetlost i radost koju krijemo u sebi!

Tekst: Selimović Aida 4. a
Fotografije: Hana Kadić 4. a