GIMNAZIJALKE NA KONFERENCIJI “ŽENE U NOVINARSTVU I NOVINARSKA SOLIDARNOST”

Živimo u modernom vremenu, brzo živimo, informacije brzo kruže i dolaze nove. Ljudi žive slobodno i garantovana im je sloboda življenja, govora, mišljenja i mnoge druge slobode, ali da li je to u praksi zaista tako?

Četiri učenice Novinarske sekcije Gimnazije “Visoko” – Ilma Kazferović, Lejla Hot, Ajla Mušija i Amila Mešanović su imale priliku slušati kako izgleda druga strana novinarstva i šta se sve krije iza objektivnog teksta koji otkriva istine i pokazuje ljudima različite priče.

Na konferenciji održanoj 12. 3. u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu govorilo se o bitnoj temi – nasilje nad novinarkama. O ovoj temi malo ko govori i potpuno je zanemarena.

Svi čitamo razne vijesti, priče, saznajemo mnoštvo informacija, zahvaljujući novinarima, ali se nikada ne zapitamo kroz šta sve novinari i novinarke prođu da bi nama servirali tačne i istinite informacije.

Ova konferencija je pružila pravi prikaz nasilja nad ženama u novinarstvu. O tome su pričale ugledne bh. novinarke – Arijana Saračević-Helać, dugogodišnja novinarka i reporterka koja trenutno radi u Redakciji dokumentarnog programa Federalne televizije, i Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica “Oslobođenja”.

One svakodnevno proživljavaju različite vrste nasilja: od nasilja na internetu, uz komentare veoma uvredljivog sadržaja, ali i različite načine uznemiravanja poput praćenja njih i njihove djece, prijetnji ili učestalih poziva u gluho doba noći.
Problema je mnogo, a one kažu da za mnoge uvrede ni nemaju vremena jer su zauzete poslom.

Na pitanje šta im to daje snagu da se bave novinarstvom, uprkos lošoj poziciji novinara u društvu, Arijana je rekla: “Jedini motiv je ljubav, novac svakako nije”.

Novinari su ti koji nam pokazuju i otkrivaju istine, daju informacije i otvaraju nam oči. Zašto bismo onda mi bili slijepi na njihove probleme? Podržimo novinarke i novinare i pokažimo im da za svoj dobro obavljen posao zaslužuju zahvalu i razumijevanje, a ne prijetnje i uvrede!

Tekst: Amila Mešanović 4. a
Fotografije: Novinarska sekcija